Zarándoklat a Mária-úton Csepregig a gyermekre várókért

2017. szeptember 12. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Vallás | Település: Csepreg, Horvátzsidány
Zarándoklat a Mária-úton Csepregig a gyermekre várókért

A Mária út Egyesület idén augusztus 26-án rendezte meg a már hagyományos, a Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódó 1Úton nevű egynapos nemzetközi zarándoklatát, melynek során a Répce-menti hívek a csepregi Boldogasszony kápolnához gyalogolnak mindkét irányból. Idén a gyermekre várókért ajánlották fel a rendezvényt.

Az egyik csoport Kőszegről indult reggel 8:30-kor. Útközben csatlakoztak hozzájuk ólmodiak, horvátzsidányiak, répcevisiek, peresznyeiek. A másik csoport tagjai, köztük csényeiek, szelesteiek, Ablánc irányából érkeztek.
Több pihenőhelyen megálltak, imádkoztak, gyaloglás közben Szűz Máriát dicsérte énekük. A kőszegiek egyik megállója a Peruska Mária zarándokhely volt, ott csatlakoztak a csepregiek. Innen együtt vonultak a Szentkút-kápolnához, majd az Ady utcán keresztül a Boldogasszony-kápolnához, ahol 18 órakor kezdődött az ünnepélyes szentmise. Főcelebráns Finta József csepregi plébános volt, a prédikációt Kovács Richárd kőszegi káplán mondta. Agapé zárta a felemelően szép napot. Az 1Úton zarándoklat egységet teremt: minden szakaszon százak mennek egymás társaságában, egymás mellett, egymást segítve, egymásra figyelve. Békében, harmóniában és biztonságban - tehát egységben. A több országot, Ausztriát, Magyarországot és Erdélyt is érintő rendezvény lelki élményt ad mindenkinek. A résztvevők nemcsak egymást ismerik meg, hanem közelebb kerülnek önmagukhoz is. Olyan értékrenddel találkoznak, amelyre egyre nagyobb szükség van a mai széthúzó társadalomban.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. augusztus 14. kedd • Marcell
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Zarándoklat szoborszenteléssel a Peruska Mária kápolnánálA horvátzsidányi Egyházközség, a Fegyveres Erők, a Rendvédelmi Szervek, a Tűzoltóságok, a Katasztrófavédelem, a Hagyományőrző Egyesületek, valamint a Lovagrendek 2018. július 1-én tartották hagyományos zarándoklatukat a Peruska Mária kápolnánál.
A Répcevidék áprilisi számában (20. oldal) bemutattam a kápolna „Vlagyimiri Istenanya” kegyképét. Most egy másik, névtelenségben maradt festő ottani olajképére hívom fel a figyelmet, amely bejárattól balra rejtezik a félhomályban.
Megújul a Mária Oszlop és környezeteAz országos védelem alatt álló Mária Oszlop kora barokk stílusban, a XVIII. század elejéről származik. A díszes, faragott levelekkel borított karcsú oszlopon levő földgömbön álló Mária szobor erősen pusztult, ezért sürgős felújítása elkerülhetetlen.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online