Szalai Gábor atya az új plébános Iklanberény, Lócs és Mesterháza településeken

2015. szeptember 17. | Szerző: Sulics Bogi
Témakör: Vallás | Település: Iklanberény, Lócs, Mesterháza
Szalai Gábor atya az új plébános Iklanberény, Lócs és Mesterháza településeken

Augusztus 1-jei hatállyal új lelkipásztor nevezett ki dr. Pápai Lajos megyéspüspök településünk élére.

Szalai Gábor atya sopronkövesdi plébánia ellátása mellett Nagycenk, Lócs, Mesterháza és Iklanberény plébánosa. 1976-ban született Esztergomban, Tatán érettségizett. A teológiai tanulmányait Esztergomban kezdte, s a Győri Hittudományi Főiskolán fejezte be. 2000. június 15-én szentelte pappá dr. Pápai Lajos püspök úr. A papszentelést követően két évet a győri Szent Imre templomban volt káplán, majd 2002-től 2007-ig szintén Győrben egyetemi lelkész és egyben a Szent László Katolikus Szakkollégium lelkipásztora. Ezen időszakban egyúttal ellátta Győr Újvárosban álló ún. telepi Árpád-házi Szent Erzsébet templom plébánosi feladatit is. Külön öröm számára, hogy lelkészi működése alatt történt meg a templom teljes restaurálása, valamint kapott új harangtornyot a templom; a felújított templom első, 2005. évi búcsúi miséjét az éppen most megboldogult Paskai László bíboros atya tartotta. 2007-től mostanáig pedig a tatai kapucinus templom plébánosa volt, egyben ellátta a két sváb identitású kisközség: Agostyán és Vértestolna lelkészi feladatait is. Munkássága során fontosnak tartja: a több mint kétezer éves egyház rengeteg értéket hordoz. Ezek egyrészt tárgyi értékek: szép templomok, szobrok, szentképek, másrészt magának a liturgiának a hagyománya, a szent cselekmények szabályai. Az egyház azonban nem múzeum: a kincseinket meg kell őriznünk, de meg is kell tudnunk mutatni a külvilágnak. A mindennapi hitéletben a fő cél, hogy nyitottan, az értékeinkből semmit sem feladva, forduljunk embertársaink felé, és tetteinket az Isten és az egyház iránti hűség motiválja. Így tudjuk hitünket a mindennapi életben hitelesen megélni.
Kérjük a Jóisten áldását, hogy az új feladatok, nehézségek ellenére gyümölcsöző legyen a lelkipásztori munkája.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. augusztus 15. szerda • Mária
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Zarándoklat szoborszenteléssel a Peruska Mária kápolnánálA horvátzsidányi Egyházközség, a Fegyveres Erők, a Rendvédelmi Szervek, a Tűzoltóságok, a Katasztrófavédelem, a Hagyományőrző Egyesületek, valamint a Lovagrendek 2018. július 1-én tartották hagyományos zarándoklatukat a Peruska Mária kápolnánál.
A Répcevidék áprilisi számában (20. oldal) bemutattam a kápolna „Vlagyimiri Istenanya” kegyképét. Most egy másik, névtelenségben maradt festő ottani olajképére hívom fel a figyelmet, amely bejárattól balra rejtezik a félhomályban.
Megújul a Mária Oszlop és környezeteAz országos védelem alatt álló Mária Oszlop kora barokk stílusban, a XVIII. század elejéről származik. A díszes, faragott levelekkel borított karcsú oszlopon levő földgömbön álló Mária szobor erősen pusztult, ezért sürgős felújítása elkerülhetetlen.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online