Sopronhorpácson megkezdődött aNEK-re való felkészülés

2019. április 24. | Szerző: SB
Témakör: Vallás | Település: Sopronhorpács
Sopronhorpácson megkezdődött aNEK-re való felkészülés

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (rövidítve NEK, IEC2020) 2020. szeptember 13–20. között tartják Budapesten. Az 1881 óta rendszeresen az utóbbi időben négyévente megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.

Magyarországon 1938 májusában tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, így a 2020-as esemény a második ilyen alkalom lesz. A felkészülés országszerte megkezdődött, melyhez Sopronhorpács is csatlakozott. Március 3-án Németh László atya, a Győri Egyházmegye általános püspöki helynöke mutatott be ünnepi szentmisét a Szent Péter és Pál-templomban, amelynek keretében sor került az öt testvérplébánia, az „5-NEK" - Egyházasfalu, Keresztény, Und, Zsira és Sopronhorpács a kongresszusra való felkészülésének ünnepélyes megnyitására. A szentmisén koncelebrált Kovács Pál atya. A szentmise kezdetén Németh László atya elindította a templom szökőkútját, amelyet a 2020-as NEK jelmondata, a „Minden forrásom belőled fakad" ihletett. A logó felső részén látható ostya és az alatta levő kehely az Oltáriszentséget jelképezi. Az ostya közepén a kereszt a Golgotát, Krisztus áldozatát ábrázolja, piros színe Jézus szeretetét és az emberekért vállalt kereszthalálát fejezi ki. Az Oltáriszentségből fakadó forrás a Kongresszus mottójául választott mondatot érzékelteti. A négy vonalban aláhulló víz a négy evangélista által szétterjedő Örömhírt mutatja. A kép alsó részén hullámzó folyó az Egyház örömhírvivő tevékenységét fejezi ki és egyben a Kongresszus helyszínén, Budapesten keresztülfolyó Dunára is utal. A logó három színe (piros, arany és égszínkék) az ikonfestés hagyományainak megfelelően jelképezi a Szentháromságot (Atya, Fiú és Szentlélek), ugyanakkor megegyezik Budapest zászlajának színeivel is. A logó alsó részén olvasható felirat színe Magyarország nemzeti színeinek felel meg. A sopronhorpácsi hívek mellett a testvérplébániák, Egyházasfalu, Keresztény, Und és Zsira képviselői is részt vettek az eseményen. A szentmisét követően a jelenlévők körmenetben vonultak Sopronhorpács határába, ahol a kijelölt földparcella megáldása után ünnepélyes keretek között elvetették a plébánia búzáját. Kovács Pál atya ötlete nyomán az itt termett búzából fogják sütni majd a plébánia ostyáját. Az ünnepi esemény méltó lezárásaként a sopronhorpácsi művelődési házban Németh László atya katekézist tartott .

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. szeptember 22. vasárnap • Móric
hirdetés
Olvasnivaló a témában
A Csepregi Római Katolikus Egyházközség eseményei – 2019. szeptember
Zarándokok a Peruska Mária-kápolnánál2019. július 7-én a horvátzsidányi egyházközség, a fegyveres erők, a rendvédelmi szervek, a tűzoltóságok, a katasztrófavédelem, a hagyományőrző egyesületek, valamint a lovagrendek tartották zarándoklatukat a Peruska Mária történelmi zarándokhelyen.
Kis gyülekezet nagy álma valósulhatott meg2019. június 30-án, vasárnap rendhagyó istentisztelet keretében adtak hálát Meszlen evangélikus temploma, oltára, orgonája és gyülekezeti háza felújításáért, illetve az ifjúsági tábor 25.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online