SALAMONFAI BÚCSÚ

2015. június 25. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Vallás | Település: Zsira
SALAMONFAI BÚCSÚ

Május 2-án délután színes programokkal, templom és orgonamegáldással került átadásra a megújult Szent József-templom Salamonfán.

A 14.30-kor kezdődő szentmisén a főcelebráns dr. Várszegi Asztrik OSB pannonhalmi püspök-főapát úr volt. Megtudtuk róla, hogy salamonfai gyökerekkel rendelkezik, s ezért nagyon szívesen fogadta a meghívást.
A szentmise után a programok a szabadban folytatódtak. A Legato Vonóstrió műsora után Németh István atya személyesen megköszönte mindenkinek a segítséget, mely anyagiakban vagy munkában mérhető volt.
Ezt követően a zsirai énekkar műsorát láthattuk és hallhattuk. Hogy a közönség ne maradjon éhes, őzpörkölt készült három kondérban, melyet a polgármester és segítői főztek.
A gyerekek sem maradtak program nélkül. Játszóház és csillámtetováló várta őket, majd a vacsora után Pipó József bűvész szórakoztatta a kicsiket és a nagyokat. Közben Bezovics Judit ételszobrász mutatta be a zöldségek látványos felhasználásának módját, gyönyörű dekorációkat készített.
A peresznyei Szent Egyed-templom énekkarának műsorát az előre meghirdetett zserbókészítő verseny eredményhirdetése követte. 21 sütemény vett részt a versenyen. Az első három helyezett:
1. Nagy Luca és Péter; 2. Hollósi Béláné; 3. Ambrus Mária.
A zsűri elnöke dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapát úr volt.
Az est zárásaként győri Friends Big Band szórakoztatta a közönséget. Egy nagyon kellemes májusi délutánt tölthettünk el együtt Salamonfán, melyért köszönet jár Németh István atyának, aki ezt az egész rendezvényt koordinálta.
A továbbiakban a felújítással kapcsolatban őt kérdeztük.

-A salamonfai Szent László templom felújítását az orgona belsejének rendbetételéhez adott nagyobb összegű adomány indította el. Ezt követően a szentélyben és a sekrestyében szükséges vakolatjavítás, majd a teljes templombelső átfestésére került sor. Ezzel párhuzamosan a sekrestyébe és a bejárathoz új járólapok kerültek. Ki kell emelni, hogy mindezen munkák, a helyi mesteremberek társadalmi munkájának felajánlásából valósultak meg. A templom ékességei is megújultak: a Szent Józsefet a kis Jézussal ábrázoló oltárkép, a fából készült szobrok, a templom falát díszítő nagykereszt, valamint a tabernákulum is restaurálásra került szintén a helybéliek nagylelkű felajánlásából. Új kóruslépcső is készült egy beépített szekrénnyel együtt, mely a padokhoz és a kórus mellvédjéhez hasonlóan egységes festést kapott. A belső munkálatok láttán felmerült, hogy az épület külső része - mivel még nincs rossz állapotban - minimális kőműves munka után kapjon egy frissítő festést, mely el is készült. Ezt a plébánia önerőből fedezte. A munkálatok befejeztével elmondható, hogy - reményeink szerint - jó pár évig nem kell hozzányúlni az épülethez. Mindezt a helybéliek nagylelkű, önzetlen felajánlásai és a több száz órás társadalmi munka felajánlása nélkül aligha tudtuk volna megtenni. Istennek hála, az összefogás meghozta eredményét.- zárta szavait Németh István atya.

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2019. január 19. szombat • Sára
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Zarándoknap az édesanyákértÖtödik alkalommal indította az 1Úton zarándoknapot a Mária út Egyesület, és a Mária Rádió 2018. augusztus 25.-én szombaton.
Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska KápolnánálLovasok, íjászok találkoztak a történelmi zarándokhelyen
MÉGIS Szélrózsa BükönÉn tudom, hogy az utóbbi hónapokban lassan már a csapból is a Szélrózsa folyt. A regionális és a megyei, de még az országos média is egyre több formában adott hírt, szólaltatott meg szervezőket arról, hogy mi is lesz az az evangélikus ifjúsági találkozó, amely megrendezésre kerül 2018.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online