SALAMONFAI BÚCSÚ

2015. június 25. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Vallás | Település: Zsira
SALAMONFAI BÚCSÚ

Május 2-án délután színes programokkal, templom és orgonamegáldással került átadásra a megújult Szent József-templom Salamonfán.

A 14.30-kor kezdődő szentmisén a főcelebráns dr. Várszegi Asztrik OSB pannonhalmi püspök-főapát úr volt. Megtudtuk róla, hogy salamonfai gyökerekkel rendelkezik, s ezért nagyon szívesen fogadta a meghívást.
A szentmise után a programok a szabadban folytatódtak. A Legato Vonóstrió műsora után Németh István atya személyesen megköszönte mindenkinek a segítséget, mely anyagiakban vagy munkában mérhető volt.
Ezt követően a zsirai énekkar műsorát láthattuk és hallhattuk. Hogy a közönség ne maradjon éhes, őzpörkölt készült három kondérban, melyet a polgármester és segítői főztek.
A gyerekek sem maradtak program nélkül. Játszóház és csillámtetováló várta őket, majd a vacsora után Pipó József bűvész szórakoztatta a kicsiket és a nagyokat. Közben Bezovics Judit ételszobrász mutatta be a zöldségek látványos felhasználásának módját, gyönyörű dekorációkat készített.
A peresznyei Szent Egyed-templom énekkarának műsorát az előre meghirdetett zserbókészítő verseny eredményhirdetése követte. 21 sütemény vett részt a versenyen. Az első három helyezett:
1. Nagy Luca és Péter; 2. Hollósi Béláné; 3. Ambrus Mária.
A zsűri elnöke dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapát úr volt.
Az est zárásaként győri Friends Big Band szórakoztatta a közönséget. Egy nagyon kellemes májusi délutánt tölthettünk el együtt Salamonfán, melyért köszönet jár Németh István atyának, aki ezt az egész rendezvényt koordinálta.
A továbbiakban a felújítással kapcsolatban őt kérdeztük.

-A salamonfai Szent László templom felújítását az orgona belsejének rendbetételéhez adott nagyobb összegű adomány indította el. Ezt követően a szentélyben és a sekrestyében szükséges vakolatjavítás, majd a teljes templombelső átfestésére került sor. Ezzel párhuzamosan a sekrestyébe és a bejárathoz új járólapok kerültek. Ki kell emelni, hogy mindezen munkák, a helyi mesteremberek társadalmi munkájának felajánlásából valósultak meg. A templom ékességei is megújultak: a Szent Józsefet a kis Jézussal ábrázoló oltárkép, a fából készült szobrok, a templom falát díszítő nagykereszt, valamint a tabernákulum is restaurálásra került szintén a helybéliek nagylelkű felajánlásából. Új kóruslépcső is készült egy beépített szekrénnyel együtt, mely a padokhoz és a kórus mellvédjéhez hasonlóan egységes festést kapott. A belső munkálatok láttán felmerült, hogy az épület külső része - mivel még nincs rossz állapotban - minimális kőműves munka után kapjon egy frissítő festést, mely el is készült. Ezt a plébánia önerőből fedezte. A munkálatok befejeztével elmondható, hogy - reményeink szerint - jó pár évig nem kell hozzányúlni az épülethez. Mindezt a helybéliek nagylelkű, önzetlen felajánlásai és a több száz órás társadalmi munka felajánlása nélkül aligha tudtuk volna megtenni. Istennek hála, az összefogás meghozta eredményét.- zárta szavait Németh István atya.

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2018. március 17. szombat • Gertrúd
hirdetés
Olvasnivaló a témában
24 órás szentségimádás RépcevisenOktóber 14-15-én 24 órás szentségimádásra várták a híveket a répcevisi Szent András-templomba.
Visszakerült a felújított oltárEredeti helyére került a felújított oltár a tormásligeti templomban: szeptember 10-én szentmise keretében szentelték fel a szépen felújított oltárt.
Zarándoklat a Mária-úton Csepregig a gyermekre várókértA Mária út Egyesület idén augusztus 26-án rendezte meg a már hagyományos, a Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódó 1Úton nevű egynapos nemzetközi zarándoklatát, melynek során a Répce-menti hívek a csepregi Boldogasszony kápolnához gyalogolnak mindkét irányból.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online