Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska Kápolnánál

2018. szeptember 26. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Vallás | Település: Kiszsidány, Csepreg, Horvátzsidány
Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska Kápolnánál

Lovasok, íjászok találkoztak a történelmi zarándokhelyen

2018. szeptember 8-án Kisboldogasszony / népies elnevezése Kisasszony / napján a környékbeli lovasokat, fogathajtókat, íjászokat hagyományteremtő szándékkal zarándok szentmisére hívták a szervezők a horvátzsidányi Peruska Mária kápolnához. Ez a kezdeményezés Marton Ágoston ötlete volt és még sokan mások is segítettek, hogy ez a jó szándék valóra váljon. A találkozásra a Kisboldogasszony ünnepét választották, hiszen ez a nap országszerte kedvelt búcsújárónap. Ez a Mária-ünnep mélyen gyökerezik a hívők szívében. Úgy gondolták a szervezők, hogy szeptember elején, ezen a szép egyházi ünnepen tartják miséjüket. A lovasok és a fogathajtók a kápolnai harang hívó szavára vonultak fel a szoborpark köré. Az ünnepélyes bevonulás után Dumovits István plébániai kormányzó és dr. Anton Kolic nyugalmazott plébános, aki Ausztriából érkezett, megáldották a lovasokat és lovakat, valamint a fogatokat és hajtóikat. A kétnyelvű szentmisén Dumovits István plébániai kormányzó szentbeszédében méltatta Szent Márton érdemeit. Szent Márton a lovasok védőszentje, akinek tiszteletére tavaly állítattak szobrot ebben kápolnánál lévő szoborparkban. A szentmisét a horvátzsidányi Peruska Mária énekkar éneke tette még ünnepélyesebbé. A szentmise végén a lovasok a Marton szálláson táboroztak le.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. május 26. vasárnap • Fülöp
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Sopronhorpácson megkezdődött aNEK-re való felkészülésAz 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (rövidítve NEK, IEC2020) 2020. szeptember 13–20. között tartják Budapesten. Az 1881 óta rendszeresen az utóbbi időben négyévente megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.
Zarándoknap az édesanyákértÖtödik alkalommal indította az 1Úton zarándoknapot a Mária út Egyesület, és a Mária Rádió 2018. augusztus 25.-én szombaton.
MÉGIS Szélrózsa BükönÉn tudom, hogy az utóbbi hónapokban lassan már a csapból is a Szélrózsa folyt. A regionális és a megyei, de még az országos média is egyre több formában adott hírt, szólaltatott meg szervezőket arról, hogy mi is lesz az az evangélikus ifjúsági találkozó, amely megrendezésre kerül 2018.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online