Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska Kápolnánál

2018. szeptember 26. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Vallás | Település: Kiszsidány, Csepreg, Horvátzsidány
Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska Kápolnánál

Lovasok, íjászok találkoztak a történelmi zarándokhelyen

2018. szeptember 8-án Kisboldogasszony / népies elnevezése Kisasszony / napján a környékbeli lovasokat, fogathajtókat, íjászokat hagyományteremtő szándékkal zarándok szentmisére hívták a szervezők a horvátzsidányi Peruska Mária kápolnához. Ez a kezdeményezés Marton Ágoston ötlete volt és még sokan mások is segítettek, hogy ez a jó szándék valóra váljon. A találkozásra a Kisboldogasszony ünnepét választották, hiszen ez a nap országszerte kedvelt búcsújárónap. Ez a Mária-ünnep mélyen gyökerezik a hívők szívében. Úgy gondolták a szervezők, hogy szeptember elején, ezen a szép egyházi ünnepen tartják miséjüket. A lovasok és a fogathajtók a kápolnai harang hívó szavára vonultak fel a szoborpark köré. Az ünnepélyes bevonulás után Dumovits István plébániai kormányzó és dr. Anton Kolic nyugalmazott plébános, aki Ausztriából érkezett, megáldották a lovasokat és lovakat, valamint a fogatokat és hajtóikat. A kétnyelvű szentmisén Dumovits István plébániai kormányzó szentbeszédében méltatta Szent Márton érdemeit. Szent Márton a lovasok védőszentje, akinek tiszteletére tavaly állítattak szobrot ebben kápolnánál lévő szoborparkban. A szentmisét a horvátzsidányi Peruska Mária énekkar éneke tette még ünnepélyesebbé. A szentmise végén a lovasok a Marton szálláson táboroztak le.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. február 17. vasárnap • Donát
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Zarándoknap az édesanyákértÖtödik alkalommal indította az 1Úton zarándoknapot a Mária út Egyesület, és a Mária Rádió 2018. augusztus 25.-én szombaton.
MÉGIS Szélrózsa BükönÉn tudom, hogy az utóbbi hónapokban lassan már a csapból is a Szélrózsa folyt. A regionális és a megyei, de még az országos média is egyre több formában adott hírt, szólaltatott meg szervezőket arról, hogy mi is lesz az az evangélikus ifjúsági találkozó, amely megrendezésre kerül 2018.
Zarándoklat Csepregre - 1 Úton Zarándoknap Kőszegről Csepregre2018. augusztus 25-én az 1 Úton Zarándoknap volt a Nemzetközi Mária –út összes útvonalán, 1 napi járásra található Mária kegyhelyekre.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online