Évfordulós rendezvény Bükön könyvbemutatóval

2016. január 11. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Vallás | Település: Bük
Évfordulós rendezvény Bükön könyvbemutatóval

Neve említésének 750 éves jubileuma mellett idén több kerek évforduló is kapcsolódik a kisvároshoz. November utolsó vasárnapján a Büki Evangélikus Egyházközség ünnepi istentiszteletet tartott, hiszen II. József türelmi rendelete után, 230 éve építhették és 1785. advent 1. vasárnapján szentelték fel a gyülekezet templomát. A szertartást követően mutatták be Szabó József: A Büki Evangélikus Egyházközség története című könyvét.

Az ünnepre érkező híveket és vendégeket az ifjúsági önkormányzat és a bábcsoport által készített betlehem várta. A résztvevőket Simon Réka lelkésznő köszöntötte. Emlékeztetett a gyülekezet több száz éves múltjára, küzdelmeire és a lócsi hívekkel összefogó három bükiek áldozatos tevékenységére, mely a templom felépítését eredményezte. Az istentiszteleten részt vett és igét hirdetett Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke. Beszélt arról, hogy az új egyházi év kezdetén megállunk és elgondolkodunk a világban történő eseményeken, s azon, hogy mi vár ránk? Isten és fia egészen másképp oldották meg a problémákat, mint az ember gondolná és a próféták jövendölték. Jézus nem erőszakkal, hanem a szelídség és a békesség szavával érte el a célját. Ő és a szeretet mindig velünk van - fogalmazott a püspök -, s ez távlatot nyit előttünk. Az úrvacsoraosztásban közreműködött Szidoly Roland teológushallgató is. Közben énekkel szolgált a Büki Női Kar.
A szertartást ünnepi közgyűlés követte, melyen bemutatásra került Szabó József, kezdetben rk. katolikus kántortanító, majd tanár és helytörténész gyülekezet-történeti műve, mely évtizedek óta kiadásra várt. A városi önkormányzat és a püspök úr támogatásával a Magyar Nyugat Könyvkiadó jelentette meg. Gyurácz Ferenc, a kiadó tulajdonosa és vezetője méltatta a szerző munkásságát, kiemelte: nagy szerepe van abban, hogy a település múltját és néprajzát jól ismerhetjük. Az egyháztörténeti könyv az egyik legalaposabb és legértékesebb műve. A kézirat elkészülte utáni évtizedek gyülekezet-történeti adataival Simon Réka lelkésznő egészítette ki Jóska bácsi munkáját. D. Keveházi László, evangélikus lelkész, egyháztörténész már a könyv előszavában is elismerően szól a szerző ökomeniát megelőző empátiájáról a másik vallással kapcsolatban. A közgyűlésen elmondta, hogy ebben szerepe volt a korabeli lelkésznek, Fülöp Dezsőnek, aki az 1930-as évektől kezdődően a vallások közeledését szorgalmazta a településen. Másrészt pedig Komjáthy Lajos lelkésznek, aki bizalommal adta át Szabó Józsefnek az evangélikus egyház iratait és jegyzőkönyveit. Ezek és a szerző rendkívüli tulajdonságai „egy izgalmas és szépen megírt történetet" eredményeztek.
Az ünnepség a gyülekezeti házban szeretetvendégséggel folytatódott. Majd a fiatalok számoltak be amerikai és finn útjukról. A gyerekeknek pedig kézműves foglalkozást tartottak.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2019. május 26. vasárnap • Fülöp
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Sopronhorpácson megkezdődött aNEK-re való felkészülésAz 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (rövidítve NEK, IEC2020) 2020. szeptember 13–20. között tartják Budapesten. Az 1881 óta rendszeresen az utóbbi időben négyévente megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.
Zarándoknap az édesanyákértÖtödik alkalommal indította az 1Úton zarándoknapot a Mária út Egyesület, és a Mária Rádió 2018. augusztus 25.-én szombaton.
Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska KápolnánálLovasok, íjászok találkoztak a történelmi zarándokhelyen
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online