Évfordulós rendezvény Bükön könyvbemutatóval

2016. január 11. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Vallás | Település: Bük
Évfordulós rendezvény Bükön könyvbemutatóval

Neve említésének 750 éves jubileuma mellett idén több kerek évforduló is kapcsolódik a kisvároshoz. November utolsó vasárnapján a Büki Evangélikus Egyházközség ünnepi istentiszteletet tartott, hiszen II. József türelmi rendelete után, 230 éve építhették és 1785. advent 1. vasárnapján szentelték fel a gyülekezet templomát. A szertartást követően mutatták be Szabó József: A Büki Evangélikus Egyházközség története című könyvét.

Az ünnepre érkező híveket és vendégeket az ifjúsági önkormányzat és a bábcsoport által készített betlehem várta. A résztvevőket Simon Réka lelkésznő köszöntötte. Emlékeztetett a gyülekezet több száz éves múltjára, küzdelmeire és a lócsi hívekkel összefogó három bükiek áldozatos tevékenységére, mely a templom felépítését eredményezte. Az istentiszteleten részt vett és igét hirdetett Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke. Beszélt arról, hogy az új egyházi év kezdetén megállunk és elgondolkodunk a világban történő eseményeken, s azon, hogy mi vár ránk? Isten és fia egészen másképp oldották meg a problémákat, mint az ember gondolná és a próféták jövendölték. Jézus nem erőszakkal, hanem a szelídség és a békesség szavával érte el a célját. Ő és a szeretet mindig velünk van - fogalmazott a püspök -, s ez távlatot nyit előttünk. Az úrvacsoraosztásban közreműködött Szidoly Roland teológushallgató is. Közben énekkel szolgált a Büki Női Kar.
A szertartást ünnepi közgyűlés követte, melyen bemutatásra került Szabó József, kezdetben rk. katolikus kántortanító, majd tanár és helytörténész gyülekezet-történeti műve, mely évtizedek óta kiadásra várt. A városi önkormányzat és a püspök úr támogatásával a Magyar Nyugat Könyvkiadó jelentette meg. Gyurácz Ferenc, a kiadó tulajdonosa és vezetője méltatta a szerző munkásságát, kiemelte: nagy szerepe van abban, hogy a település múltját és néprajzát jól ismerhetjük. Az egyháztörténeti könyv az egyik legalaposabb és legértékesebb műve. A kézirat elkészülte utáni évtizedek gyülekezet-történeti adataival Simon Réka lelkésznő egészítette ki Jóska bácsi munkáját. D. Keveházi László, evangélikus lelkész, egyháztörténész már a könyv előszavában is elismerően szól a szerző ökomeniát megelőző empátiájáról a másik vallással kapcsolatban. A közgyűlésen elmondta, hogy ebben szerepe volt a korabeli lelkésznek, Fülöp Dezsőnek, aki az 1930-as évektől kezdődően a vallások közeledését szorgalmazta a településen. Másrészt pedig Komjáthy Lajos lelkésznek, aki bizalommal adta át Szabó Józsefnek az evangélikus egyház iratait és jegyzőkönyveit. Ezek és a szerző rendkívüli tulajdonságai „egy izgalmas és szépen megírt történetet" eredményeztek.
Az ünnepség a gyülekezeti házban szeretetvendégséggel folytatódott. Majd a fiatalok számoltak be amerikai és finn útjukról. A gyerekeknek pedig kézműves foglalkozást tartottak.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2019. február 17. vasárnap • Donát
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Zarándoknap az édesanyákértÖtödik alkalommal indította az 1Úton zarándoknapot a Mária út Egyesület, és a Mária Rádió 2018. augusztus 25.-én szombaton.
Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska KápolnánálLovasok, íjászok találkoztak a történelmi zarándokhelyen
MÉGIS Szélrózsa BükönÉn tudom, hogy az utóbbi hónapokban lassan már a csapból is a Szélrózsa folyt. A regionális és a megyei, de még az országos média is egyre több formában adott hírt, szólaltatott meg szervezőket arról, hogy mi is lesz az az evangélikus ifjúsági találkozó, amely megrendezésre kerül 2018.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online