Az iklanberényi Szentkép Múzeum megnyitója

2015. június 8. | Szerző: Sulics Bogi
Témakör: Vallás | Település: Iklanberény
Az iklanberényi Szentkép Múzeum megnyitója

Iklanberény Vas megye egyik legkisebb települése. Az első írásos említés 780 évvel ezelőtt lelhető fel.

- mondta Berényi Pál polgármester a megnyitón. Ennyi idő alatt a település sok mindent megért. Május 24. ismét egy mérföldkőnek számít a falu életében. Pünkösd vasárnapján itt nyílt meg az ország első szentkép kiállítása. A gyűjtemény megálmodója Kovács Csaba Albert plébános volt. Az Atya Nagycenk, Sopronkövesd, Iklanberény, Lócs és Mesterháza egyházi vezetője. Az iklanberényiek egyből támogatták ötletnek a megvalósítását. De hogy honnan jött ez az elképzelés? Erre Albert atya a megnyitón adott választ: -" A múlt évben karácsony előtt elgondolkodtam azon, mit is tudnék ajándékozni szeretetből a híveknek és a gyerekeknek karácsonyra, a szeretet ünnepére. Végül is a szentképek mellett döntöttem, a kis ajándék szentkép mindenkinek tetszett. Ezek után arra gondoltam, hogy ezt a kis szentkép ajándékozást máskor is megtehetném. Elkezdtem a gyerekeknek minden vasárnap osztogatni a képeket. Majd pedig szentkép gyűjtő versenyt hirdettem a gyerekek számára. S jött a következő gondolat: miért nem gyűjthetném én magam is a szentképeket? A gondolatot tettek követték, felgyorsultak az események. Ennek köszönhetően nyílhatott meg a mai kiállítás. " A gyűjtemény olyan hatalmas, hogy nem egészen fél év alatt több, mint 5000 szentképet sikerült kapni az ország minden részéből. A kiállításon jelenleg 1000-1200 szentkép látható, mely folyamatosan bővül. A gyűjtemény elkészítésében Kelemen Dávid, ifjú történész segítette az Atya munkáját. A megnyitón a szentképek kialakulásáról és történelmi hátteréről hallhattunk. - " Az egyedi lapok nem voltak mindenki számára hozzáférhetőek. A sokszorosító eljárások megjelenésével vásárokon és búcsúkon vásárolható, olcsó portékává váltak a szentképek. Virágkorukat a barokk idején élték. A búcsújáróhelyeken pedig azért volt szükség szentképekre, hogy a zarándokok emlékül, búcsúfiaként magukkal vihessék őket. Másrészt a felirattal és imaszöveggel ellátott képecske volt hivatva messzi vidékeken is népszerűsíteni a kegyhely hírnevét." A gyűjtemény legrégebbi darabja 1850-ből való. De itt egy teremben megfér napjaink modernebb igekártyai az emberi sorsokat felölelő régebbi képekkel. A megnyitót megtisztelte jelenlétével Ágh Péter, országgyűlési képviselő is. Beszédében hangoztatta az összefogás jelentőségét. Hiszen ez a kiállítás sem jöhetett volna létre összefogás nélkül. Bár Iklanberény nem kegyhely, mégis remélhetőleg sokan viszik hírül e csodálatos kiállítást. A gyűjtemény szombatonként a szentmisékkel egy időben illetve előre egyezetett időben tekinthető meg.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2019. január 19. szombat • Sára
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Zarándoknap az édesanyákértÖtödik alkalommal indította az 1Úton zarándoknapot a Mária út Egyesület, és a Mária Rádió 2018. augusztus 25.-én szombaton.
Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska KápolnánálLovasok, íjászok találkoztak a történelmi zarándokhelyen
MÉGIS Szélrózsa BükönÉn tudom, hogy az utóbbi hónapokban lassan már a csapból is a Szélrózsa folyt. A regionális és a megyei, de még az országos média is egyre több formában adott hírt, szólaltatott meg szervezőket arról, hogy mi is lesz az az evangélikus ifjúsági találkozó, amely megrendezésre kerül 2018.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online