„Alkothatnánk valami újat” Gyülekezeti hírek Szakonyból

2017. február 7. | Szerző: Boros Rudolfné
Témakör: Vallás | Település: Szakony
 „Alkothatnánk valami újat” Gyülekezeti hírek Szakonyból

„Menjünk át Betlehembe” Ezekkel a szavakkal buzdítják egymást a pásztorok, amikor éjjel, az angyali híradás után felkerekednek és elmennek Betlehembe, megnézni mindazt, amiről az angyal beszélt a pásztoroknak.

Az Egyház Assisi Szent Ferenc példáját követve, karácsonykor mindig jászollal, kisebb-nagyobb betlehemekkel szemlélteti az első karácsonykor történteket - ezért gondoltunk arra, hogy Szakonyban (is) alkothatnánk valami újat, valamit, ami még látványosabban tárná elénk az Úr Jézus Krisztus születésének körülményeit.
Az ötletet a közösségi hálón, egy amerikai templom képén találtam. Ez a kép volt a minta a szakonyi templom számára elkészített új, nagyméretű, a templom szentélyét betöltő betlehemre is. Ötletemmel felkerestem Czanik Zoltán, baboti festőt, vajon tudna-e segíteni tervem elkészítésében, megvalósításában. A művész úrral, valamint pár szakonyi támogatóval augusztus végén kezdtük el a konkrét megbeszéléseket. A támogatók anyagi forrással és konkrét kétkezi munkával is hozzájárultak a kivitelezéshez. A szakonyi gyermekkórus erre a célra szánta búcsúi nagykoncertjének bevételét. Nem volt egyszerű a kivitelezés, hiszen csak a szentély belső magassága több, mint 9,5 méter, szélessége pedig 4 méter. Többször felkerestem a művész urat otthonában és galériájában. Mire a hatalmas festett falemezek elkészültek, addigra sikerült bevásárolni a többi kelléket is, így a több méternyi zsákanyagot, a nádtetőt, az izzókat, félméteres betlehemi csillagot és a többi elemet. Aztán december 23-án, egész nap, reggel 8-tól este 7-ig több szorgalmas kéz állt neki a szakonyiak karácsonyi meglepetéséhez és megállás nélkül dolgozott rajta. Csak a helyszínen szembesültünk az óriási méretekkel. A váz elkészítése után a leghosszabb munka a mintegy 300 izzóból álló izzósor fúrása volt, az jelképezi a csillagokat. Majd szépen lassan puzzle-ként összeállt ez a gyönyörű háttér, a kék éggel, a betlehemi pusztával és Betlehem városával. A háttér felállítása után már könnyebb dolgunk volt. Elkészítettük a jászlat nádtetővel, borításként zsákanyaggal, izzókkal és egyéb kellékkel. Végül pedig, a szobrok elhelyezése után a szentély szalmával borítottuk be, erősítve ezzel a betlehemi istálló hangulatát. A végeredménnyel pedig máig nem győzünk betelni. Egyszerűen egyedi és gyönyörű lett. Itt szeretném megköszönni mindazoknak a segítségét, anyagi-szellemi támogatását, akik részt vettek a szakonyi templom új Betlehemének megálmodásában és kivitelezésében.

Kovács Pál, szakonyi plébános

Ada

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. február 17. vasárnap • Donát
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Zarándoknap az édesanyákértÖtödik alkalommal indította az 1Úton zarándoknapot a Mária út Egyesület, és a Mária Rádió 2018. augusztus 25.-én szombaton.
Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska KápolnánálLovasok, íjászok találkoztak a történelmi zarándokhelyen
MÉGIS Szélrózsa BükönÉn tudom, hogy az utóbbi hónapokban lassan már a csapból is a Szélrózsa folyt. A regionális és a megyei, de még az országos média is egyre több formában adott hírt, szólaltatott meg szervezőket arról, hogy mi is lesz az az evangélikus ifjúsági találkozó, amely megrendezésre kerül 2018.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online