Restaurant Day

2018. május 30. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Közélet | Település: Zsira
Restaurant Day

Egy nap, amikor bárki nyithat éttermet – ez a szlogenje a 2011-ben Finnországból indult kezdeményezésnek.

Valójában azonban 4 napról van szó. Minden évben (évszakonként) négy konkrét napot határoznak meg, amelyen bárki kipróbálhatja főzőtudományát és fogadhat vendégeket otthonában, közterületen, bárhol, ahol erre engedélyt kap. A Restaurant Day alapötlete az, hogy együtt együnk - igyunk - mulassunk, és élvezzük egymás társaságát. A Restaurant Day napján megnyithatod saját éttermedet egyedül, de akár baráti társasággal, vagy bármilyen csoporttal. A kínálat sokszínű: van, aki ételkülönlegességekkel rukkol elő, van, aki finom süteményekkel, s olyan is van, aki a reformkonyha híve és ilyen jellegű ételekkel várja a vendégeket, pl: paleo.
A zsirai Nagy család szinte a kezdetektől részt vesz ebben a kezdeményezésben, évente legalább egyszer. Persze mindehhez szükséges a baráti összefogás, melyből az évek során nem volt hiány. Az előkészületekre és az utómunkálatokra is nagyon sok időt kell szánni azért, hogy a lehető legjobban sikerüljön a „nagy" nap. Amit azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy nem profik, az ételek egy része frissen készül, éppen ezért aki úgy dönt, hogy náluk ebédel, az számoljon azzal is, hogy esetleg türelmesen várni kell.
A családfő a kondérok mestere, az anya az ételek elkészítésében segít, illetve a tálalásban, a gyerekek pedig a vendégfogadásban, kiszolgálásban. Olyan ételeket készítenek, amiket egy hétköznapi konyhán többnyire csak ritkán főz a háziasszony, mert sok munkával jár, vagy nem szereti a család minden tagja. Itt kóstolhatnak halászlevet, harcsapaprikást túrós csuszával, grillételeket. Ezek szinte állandóak az étlapon és ezek mellet mindig vannak próbálkozások, újítások, érdekességek. Idén például - a szomszédasszony jóvoltából - a vargabélesnek is nagy sikere volt. Az ételek viszonylag hamar elfogytak és véget ért ez a nap is, azonban már lehet azon gondolkodni, hogy legközelebb milyen újdonsággal kényeztessék a vendégeket, mit kell máshogy csinálni, mire kell a jövőben odafigyelni azért, hogy mindenki elégedetten távozhasson... és jövőre is kinyithasson Zsirán a Locsmándi utcai ház kapuja a vendégek előtt.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában