Őszi rendezvények Zsirán

2017. november 9. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Közélet | Település: Zsira
Őszi rendezvények Zsirán

Az őszi időszakban három program is volt Zsirán. Szeptember utolsó napján a nyugdíjasok indultak kirándulni Révfülöpre, ahová az ottani nyugdíjas klub tagjai hívták meg a csapatot.

Azonban mielőtt a Balaton-parti községbe érkeztek volna, útjukat előbb Nagyvázsony felé vették. A kellemes napsütésben megtekintették a nagyvázsonyi Kinizsi várat, a bátrabbak megmászták a tornyot is, majd a várral szemben található Posta Múzeumot is meglátogatták. Petkovits János volt csepregi postavezető egy érdekes felfedezést tett: a múzeumban van kiállítva egy „Betétkönyvecske", amelyet 1911-ben a csepregi postán nyitottak. Ez egy igazi kuriózum volt. A nagyvázsonyi kiruccanás után a csoport Révfülöpre vette útját, ahol a helyi nyugdíjasok ebéddel várták őket és természetesen műsorral is készültek a vendégek szórakoztatására. Később egy kellemes séta is belefért még az időbe a parton. Nagyon jó hangulatú, baráti találkozó volt ezen a délutánon. A két település nyugdíjasai közti kapcsolat már jó néhány évre tekint vissza, s reméljük, sokáig fenn is marad.
Egy héttel később, október első szombatján a Zsirai Énekkar fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte. Nagy dolog ez egy ilyen kis település életében. Az énekkar tagjai meghívták a valamikori összes énekkarost, így nem kevesen állhattak színpadra a műsor utáni köszöntőn. A jelenlegi énekkar tagjai egyórás műsort adtak és majdnem ennyi idő volt annak a sok-sok fényképnek a megtekintése, amelyet videóba foglaltak és levetítettek az érdeklődőknek. Szép emlékeket ébresztettek a nézőkben. A község polgármestere egy-egy csokor virággal köszöntötte Nagy Henriettet, az énekkar alapítóját és Tóthné Fejes Ildikót, aki a jelenlegi énekkar művészeti vezetője. Köszönetét fejezte ki az elmúlt évek munkájáért és azért is, hogy a rendezvényeink rendszeres fellépői voltak és remélhetőleg lesznek a jövőben is. Zárásként az énekkar vacsorával vendégelte meg a meghívottakat. További munkájukhoz kitartást és sok örömet kívánunk!
Október közepén egy nagyon kellemes szombati napon rendezték a faluban a Tök Jó Napot. Ez volt a 10. alkalom, hogy összejött a falu apraja-nagyja egy kis közös sütés-főzésre. Délelőtt a kondérokban főttek a finomságok, délután a háziasszonyok mérhették össze sütési tudományukat. A főzőverseny a helyi nyugdíjas csapat győzelmével járult, akik pincepörköltjükkel az első helyet szerezték meg. De készült még temesvári sertéstokány, juhtúrós sztrapacska, csülkös bableves, bakonyi sertéspörkölt, hagymás, erdei gombás vadmáj és chilis bab is. Az ételeket az érdeklődők megkóstolhatták. A délután folyamán játékos vetélkedőn vehettek részt a férfiak a nők ellen, volt madárijesztő verseny, kamratombola, kézműveskedés, lámpásfelvonulás kicsiknek és este a sötétben bátorság próba, hangos sikításokkal kísérve. Hát így sikerült ez a nap. Remélhetőleg a programra látogatók jól érezték magukat és a hagyomány jövőre sem szakad meg.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek