Mindent vittek a zsiraiak – Barokk konyhában lefőzhetetlenek

2016. szeptember 5. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Közélet | Település: Zsira
Mindent vittek a zsiraiak – Barokk konyhában lefőzhetetlenek

Polgármesterek a Csárdában – ezzel a címmel indult főzőverseny a Sopron-Fertődi Kistérségi polgármesterek részvételével Fertődön a IV. Eszterházy Barokk Ételfőző Fesztivál keretében augusztus 12-én pénteken.

. A versenyt a Téma Alapítvány írta ki a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Szabadtűzi Lovagrend és a Magyar Grillszövetség szakmai támogatásával. A cél egy olyan hagyomány megteremtése volt, amely jó alkalmat ad a Sopron-Fertőd Kistérség gasztronómiai életének felélénkítésére.
Ezen a napon a térség polgármesteri és csapatai mérhették össze főzési tudásukat, mutathatták meg, hogy mennyire rátermettek a konyhában. Összesen nyolc település csapata versenyzett. A szakácsoknak a barokk korra jellemző ételt kellett készíteni, saját maguk által választott alapanyagokból, figyelembe véve a kor ízvilágát és főzési lehetőségeit. A legtöbb csapat a bográcsban való főzést választotta. Készültek különféle pörköltek, gulyások, de voltak egészen egyedi ételek is. Volt olyan csapat, aki ötféle ételt tálalt a zsűri elé.
A zsűri elnöke Opóczki István, Venesz-díjas mesterszakács volt, tagjai pedig Baranyai László, Vidákovics László és Major Zsolt. A zsűri figyelemmel kísérte a munkafolyamatokat, a munkahely rendjét és tisztaságát, díszítését, a csapatban dolgozók összhangját.
Aztán 17 órától elkezdődött az ételek kóstolása. A munkáit minden csapat igyekezett a kornak megfelelő tálalással a zsűri elé tenni. Itt már számított a korhűség alapanyagban és technológiában, a hagyományőrzés ruházatban és tálalóeszközökben, az ételek kinézete, íze, illata, zamata. A csapatok nehéz feladat elé állították a zsűrit, akik hosszas tanakodás után tudtak csak dönteni. Harmadik lett a versenyt szervező Fertőd csapata. Második a fertőszentmiklósi csapat, az első helyen pedig Zsira csapata végzett, Nagy Ferdinánd polgármesterrel az élen. Első alkalommal vettek részt a versenyen, magyaros gulyást és Rimanóczy rostélyost készítettek. A zsűri tetszését nem csak az ételek, de a csapat korhű ruhája, és a kialakított konyha dekorációja is elnyerte.
Az első helyezettnek járó kupa mellé, a zsűri döntése alapján elnyerték még az abszolút első helyen végző főzőcsapatnak járó, a Szabadtűzi Lovagrend által felajánlott „a Sopron-Fertődi Kistérség Legjobban főző Polgármestere" vándorkupát, melyet jövőre meg kell védeni.
Az elkészült ételeket az érdeklődő közönség is megkóstolhatta.
A rendezvény másnap az Úri konyha és a Csárda konyha kategóriákkal folytatódott.
Színvonalas, jó hangulatú rendezvényt sikerült a szervezőknek összehozni. Várjuk az V. Barokk Ételfőző Fesztivált!

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában