Közös emlékezés – Zsira és Lutzmansburg

2016. november 24. | Szerző: yde
Témakör: Közélet | Település: Locsmánd, Zsira
Közös emlékezés – Zsira és Lutzmansburg

Hatvan éve, 1956 októberében forrongott Budapest, Magyarország. Zsira és Lutzmansburg községek önkormányzatai közösen szerveztek ünnepséget, emlékezést.

Zsúfolásig megtelt a rendezvénysátor, nagyrészt az osztrák területről érkeztek emlékezők.
Ökumenikus imával kezdődött az ünnepség, P. Rafael Ivankić, Mag. Irmgard Langer és Mészáros Miklós plébánosok celebrálták az imádságot.
Két nyelven folyt a program, a műsorban közreműködtek a zsirai és lutzmansburgi iskolások is. Mellettük Orbán György tanító-költő, valamint a Song Office Musical Stúdió énekesei adtak műsort.
Ünnepi köszöntőt mondott a két településvezető: Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere, valamint Christian Rohrer, Lutzmansburg polgármestere. Rajtuk kívül Firt Mátyás országgyűlési képviselő, Rudolf Stommer, a Tartományi Tanács elnök-helyettese, valamint Norbert Darabos Tartományi Tanácsos. Szemtanú idézte fel az akkori eseményeket: megemlékezett dr. Somogyi László, '56-os menekült. Egyik felszólaló sem vont párhuzamot az akkori, 200 ezer magyar menekült és a mostani migránsok között. Annak ellenére sem, hogy akkor, hatvan éve, polgári kormány volt Ausztriában, és befogadták a magyarokat. Most Magyarországot polgári kormány irányítja, a magyar bevándorlás politika pedig ellenkező irányú.
A közös program, koszorúzással fejeződött be, majd az emlékezők átsétáltak a zsirai művelődési házba, ahol megtekintettek egy erre az alkalomra nyílt kiállítást.
A közös emlékezést Czipetics Györgyné, Nagyné Polgár Katalin, Gerencsér Anita és Mag. Oswald Gruber szervezték.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.