TOMPALÁDONYI HÍREK

„Érik a szőlő, hajlik a vessző…”

2015. november 13.
Témakör: Közélet | Település: Tompaládony
TOMPALÁDONYI HÍREK

2015. szeptember 26-án rendezték Bőben a felvonulással egybekötött szüreti mulatságot. Délután az éneklő felvonulók végigjárták a falut, feldíszített traktorokkal, lovas-kocsikkal.

felvonulást követően kulturális műsorok szórakoztatták az egybegyűlteket. A helyi óvodások, a szelestei Rocky csapat, Hámori Balázs néptáncegyüttese, a Bői Női Kórus, a Vocal Spirit és a tompaládonyiak is szereplői voltak ennek a rendezvénynek. A Tompaládonyi Fiatalok Társulata egy vidám, táncos produkcióval vett részt a szüreti vigadalomban.


„Erős vár a mi Istenünk,
Jó fegyverünk és pajzsunk."

2015. szeptember 27-én rendezték meg Nemescsón az Artikuláris Nap címet viselő egyháztörténeti emléktúrát, amelyre a tompaládonyi evangélikusok is ellátogattak. A magyarországi protestantizmus üldözését felelevenítve gyűltek össze az osztrák, a szlovén és a magyar hívek. Felidézték azokat az időket, amikor még nagy távolságokat tettek meg azért, hogy istentiszteleten vehessenek részt, azokon a helyeken, amelyeket az állam erre kijelölt. A Dunántúl területén az egyik ilyen település Nemescsó volt. A hitükért szenvedő, sok nehézséget vállaló testvérekre emlékeztek, akik a környező településekről indulva sokan gyalogszerrel, lovon, vagy éppen kerékpáron tették meg a templomig az utat. Legalább másfélezer lutheránus látogatott el ezen a verőfényes vasárnapon az egykori artikuláris faluba. Közel 90 településről érkeztek a hívek. Minden helységet megjelöltek egy térképen, ezzel is igazolva azt, amit Szemerei püspök igehirdetésében megemlített: az utak ugyan változnak, de a távolságok nem.
H.H.R.

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában