Falugondnoki találkozó Tompaládonyban

2015. április 24.
Témakör: Közélet | Település: Tompaládony
Falugondnoki találkozó Tompaládonyban

„ A falu mindig megmarad, a falu mindig egy marad: a falu mindig szent marad!” Március 20-án falugondnoki összejövetel volt kis községünkben. Vas és Győr-Moson-Sopron megye falugondnokai és polgármesterei jelentek meg ezen a szakmai fórumon. A résztvevők több előadást hallhattak szakemberek előadásában.

Elsőként Kozma Judit- a Falugondnokok Vas és Győr-Moson -Sopron Megyei Egyesületének társelnöke- mutatta be, hogy mennyire összetett feladat egy ilyen szolgálat üzemeltetése. A délután folyamán további szakmai prezentációt tartott: Taródi Lajos, a büki Dr. Horváth Tibor Szociális Központ intézményvezetője, valamint Dömény Sándor a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának főtanácsadója. Elhangzottak az aktuális jogszabályok, a közmunkaprogram, a támogatások lehetőségei, a szociális rendszer változásai, amelyek meghatározzák az üzemeltetés feltételeit és feladatait.
A falugondnoki szolgáltatást tulajdonképpen a kistelepülések sajátos szükségletei igényelték. Megalakulását tekintve már több mint 30 éves múltra tekinthetünk vissza. A településfejlesztési szakemberek már ekkor támogatták, azt az elképzelést, hogy a vidéken élők vidéken élhessenek. A szervezet megalapítása Kemény Bertalan nevéhez fűződik. Számára az ötletet a falusi emberek adták, akik tudatos tervezés nélkül igyekeztek megoldani a felmerülő problémákat. Később a tevékenységet intézményesítették, s azóta a falugondnokság bekerült az Európai Unió legjobb társadalmi szervezetei közé. A szolgáltatás nem csupán a szociális feladatokra, hanem a személyes segítségnyújtástól a kommunális feladatok szervezésén keresztül a vidékfejlesztésen át a legkülönbözőbb teendőkig terjedhet.
„Azt a helyet, ahol élünk, szeretni és tisztelni kell, itt akarok élni, itt vannak álmaim."
H. H. R.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában