Mint egy mediterrán ékkő – Tömörd 2017 nyarán

2017. augusztus 25. | Szerző: yde
Témakör: Önkormányzat | Település: Tömörd
Mint egy mediterrán ékkő – Tömörd 2017 nyarán

A turizmus adott rögtön témát a tömördi polgármesterrel, hiszen főszezon van, és éppen Pest megyei túrázókkal futottunk össze a Kéktúra pecséthelyszínén. Szó volt még a kastélyokról, helyi gyerekekről, fiatalokról. Félévértékelő látogatáson jártunk Tömördön.

- Mi Velemben kezdtük a túrát, felmentünk Írott-kőre, aztán Kőszeg, most itt. Egyébként Monoron lakunk, Pest megyében, a gyerekek az édesanyáméknál nyaralnak, mi meg túrázunk - sorolta Hadvári Marianna, aki férjével Káposznyák Zsolttal járta Vas megyét, és szívesen ejtették útba Tömördöt, ahol bőven van látnivaló.
- Sokan dicsérik, visszajáró turistáink vannak - kommentálta Kollárits Gábor polgármester Tömörd települési adottságait. Tízfős vendégházat üzemeltetnek és a faluházban is el tudják helyezni a turistákat. Többnapos iskolakirándulások helyszíne Tömörd, és persze a madárvárta látogatóinak is szállást tudnak adni. A látnivalók sorában ott a két kastély. - Az egyik az önkormányzat tulajdona, a másik egy olasz állampolgáré. Az nagyon szépen fel lett újítva, próbálunk megoldást találni az önkormányzati tulajdonra. Szeretnénk értékesíteni, hasznosítani. Egy parkot szeretnénk a falu közepén, egy 3,6 hektáros terület, ami az ékköve lehet a falunak - ismertette Kollárits Gábor. Turisztikai nevezetességek közé sorolta még a felszerelt faluházat, valamint a Szent Ilona-szobrot. A lakókra sem lehet panasz, egy-két kivételtől eltekintve minden portát rendben tartanak a majdnem háromszáz fős községben. Sok a fiatal, mintegy félszáz gyerek. Nyolc önkormányzati telek az, amit kínálhat a falu, de az eladó házak az utóbbi két évben elkeltek - tette hozzá a demográfiai mutatókhoz a polgármester. Kiemelte: most indult a falugondnoki szolgálat, egy főállású alkalmazott intézi a falu ügyes-bajos dolgait. Pályázatot is említett: a polgármesteri hivatal külső hőszigetelésére remélnek pénzt. Ha nem lesz siker, akkor önerőből próbálják megoldani. A szennyvíz a legnagyobb probléma, Kollárits Gábor szerint megoldás lehet a kastély értékesítése, ami az anyagi fedezetet illeti.
Jól látszik a falu Fő utcáján: megújította a közútkezelő, a munkát pedig a templom felé folytatná az önkormányzat. Ha lesz, pályázati pénzből, ha nem, akkor önkormányzati önerőből megoldják. Egy körülbelül egy évtizede létrehozott alapítvány segíti a közösségépítést a faluban - hangsúlyozta a polgármester. A polgárőrséget is említette, az fiatalabb szervezet, nemrégiben kaptak irodát.
Zöldség és gyümölcs is terem a portáknál és szívesen segítenek a fiataloknak, akik még csak „kezdő gazdálkodók". Tömörd gazdagságához sorolta a kisboltot és a mozgó postát is a polgármester a félévértékelőben. - Munkanélkülink nincs, két közmunkásunk van, az állami erdészetnél dolgoznak. Sok az egyéni vállalkozó, iparos emberek - ismertette a foglalkoztatási helyzetet a faluvezető.
A szennyvíz-kérdésen és a kastély-ügyön kívül még egy nagyobb tervet említett a polgármester: elégedett lenne, ha munkahelyteremtéssel zárnák az évet.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek