Becsüljük meg magunkat! -avagy Pál Feri esete a sós levessel

2013. március 21.
Témakör: Vallás | Település:
Becsüljük meg magunkat!  -avagy Pál Feri esete a sós levessel

Pál Ferenc előadására zsúfolásig megtelt Szombathelyen az MMIK színházterme. Az egykori válogatott atléta, katolikus pap jó humorral mutatott tükröt nekünk, mennyire kicsi az önbecsülésünk. A Nyitott Akadémia sorozat része volt a Szorongástól az önbecsülésig című előadás, mely az ugyanezen a címen megjelent toplistás könyvének témáját dolgozta fel.

Pál Ferenc jó előadó, már ahogy bevonul a színpadra, rögtön uralja a teret és mosolyával megnyeri a közönség bizalmát. Úgy világít rá legbelsőbb törékenységünkre, hogy mi még nagyokat nevetünk is rajta. Azt mondja, a reális önbecsülés muníció, amivel neki tudunk állni a problémák megoldásának.
Majd a szimpatikus nevű Virgina Satir (amerikai pszichoterapeuta) modelljét említi, amely szerint 5 féle reakciót szoktak az emberek adni egy adott helyzetre. És most ugrik a majom a vízbe! Mert ebből csak egy a jó kommunikáció, egy az, amely mögött pozitív önbecsülés van.
Pál Feri vette a sós leves esetét: Képzeljük el, hogy készítünk egy levest, amit elsózunk. Jön a házastárs, barát, szülő vagy épp szomszéd, megkóstolja a levest, és azt közli velünk: Ez a leves sós! Nézzük az öt reakciót, amit az emberek egy ilyen helyzetben reagálni szoktak. Kedves olvasó, nyugodtan gondolja végig, ön hogy reagálna.
-Sós a leves? Mit gondolsz, amit te főzöl jobb? Múltkor is elrontottad még a rántottát is... Ez a támadó kommunikáció, mert támadva érzem magam, magamra veszem a levesre jellemző tulajdonságot.
-Igen tudom, hogy sós a leves, még azt sem tudom elkészíteni rendesen, semmi sem sikerül nekem! (pityeregve, sírva). Ez az engesztelő kommunikáció magamra veszek minden hibát, csakhogy a másik ne bántson.
-Sós a leves? Láttam múltkor a tv-ben egy filmet, amiben a só lepárlásról volt szó. Nem mindegy milyen adalékanyag kerül a tiszta sóba....ez az okoskodás, ilyenkor mindenről beszélünk csakhogy eltereljük a figyelmet.
-Sós a leves? Még jó hogy nem cukros!- Elterelő kommunikáció, ez jellemző a mindig mindent elviccelőkre. Távolságot teremt a kínban lévő önmagától.
Mind a négy esetben érzelmileg teher alatt érezzük magunkat, és magunkra vesszük a sós leves tulajdonságait!
-Sajnálom, hogy sós a leves. Mit gondolsz, mit tehetünk vele? -Ez a hiteles kommunikáció, amikor elfogadjuk, hogy a leves sós és tovább lépünk a megoldás irányába.
A felmérések szerint mindösszesen az emberek 6-7 százaléka képes a reális kommunikációra, ugyanis a felnőtt magyar lakosság zöme nem rendelkezik pozitív önbecsüléssel. Enélkül azonban állandósul a szégyenérzet, megtanuljuk, hogy nem visszük semmire és a végén már el is hisszük. A kisebbrendűségi érzésünk összehasonlítgatást vonz magával, amely szorongást és félelmet vált ki. Tulajdonképpen mi magunk hozzuk létre a hiedelmeinket. „ A legtöbb ember reggel felkel és fut a pofon után és addig kajtat, amíg meg nem kapja"
Honnan építhetjük fel az önbecsülésünket?
Pál Feri szerint külső és belső források állnak rendelkezésre. A kettőnek együtt kell működnie. Először is meg kell békélni magunkkal még a sebzett részeinkkel is. Értékelni kell az elért teljesítményeinket, származzanak azok az élet bármely területéről, valamint erősödhetünk a hiteles kapcsolatok által. Próbáljunk a jelenben élni, ne bánkódjunk a múlt, vagy aggódjunk a jövő miatt. Életbátorság kell, merjünk dönteni! És azoknak higgyünk, akik szeretnek minket!
A katolikus pap szerint dolgozni kell magunkon, szenvedélyesen gondozni magunkat és akkor már csak kitartás kell a „sikerhez"!

Pál Ferenc:
Fiatalkorában aktív, később főállású sportoló volt a Budapesti Vasasnál. Volt válogatott kerettag, 1987-ben pedig felnőtt magyar magasugró bajnok lett. 1996. június 15-én szentelték pappá Esztergomban. Szentelése után előbb káplánként szolgált Terézvárosban, majd Rákoskeresztúron, 2002-től plébánosként Óbudán. 2011-től plébános-helyettes Angyalföldön. 2005-től a SOTE Mentálhigiéné Intézet munkatársa. 2011. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. (forrás wikipédia)

Fotó: palferi.hu

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.