A Fulham játékosának lenni felemelő érzés

2014. november 3.
Témakör: Sport | Település:
A Fulham játékosának lenni felemelő érzés

Király Gábor két hónapja szerződött az angol másodosztályban szereplő Fulham FC labdarúgó csapatához 5 év után az 1860 Münchentől. A német

szurkolók legutóbb transzparenssel mentek ki szurkolni a londoni Craven Cottage-be, de magyar szót is gyakran hall a lelátóról a szombathelyi kapus.

A válogatott edzőtáborban egy elhúzódó megfázással bajlódtál, hogy vagy most?
-Folyamatosan edzem, nem tudom kipihenni magam, de lassan elmúlik minden tünetem. A hangszálaimon érzem még, de nem vészes, és nem is foglalkozom vele.
Két hónapja már, hogy klubot és országot váltottál...
-Lassan kezdek átállni az angol ritmusra, mások az ételek más az időjárás, mások itt a szokások. Belerázódtam, jól érzem magam. Minden rendben van. Pénteken nyertünk hazai pályán a Charlton Athletic ellen 3:0-ra, nagyon fontos győzelem volt, kicsit eljöttünk a hátsó régióból, kellett ez. Megkönnyebbültünk.

Nem te véded a Fulham kapuját Felix Magath távozása óta. Miként éled ezt meg?
-Úgy jöttem át a szigetországba, hogy minden eshetőséggel számoltam. Számomra nem meglepő a mostani szituáció. Tisztában vagyok az angol emberek gondolkodásával, mentalitásával. Amikor döntöttem, rengeteg dolgot mérlegeltem.

Mire gondolsz itt, milyen az angol mentalitás?
-A személet itt az, hogy mindegy, hogy játszol vagy nem, a lényeg, hogy a csapat tagja vagy. Gratuláció annak is jár itt, aki pályára se lép. Nem a személyek a fontosak- én ezt a Crystal Palacnál mármegtanultam. A Fulham játékosának lenni felemelő érzés, védtem már két meccset,és annak ellenére választottak a szurkolók az egyik mérkőzés legjobbjának, hogy kikaptunk 3:0-ra. Ez itt egy igazi csapatmunka. 34 játékosból áll a keret, 14 forduló ment el és már majdnem mindenki játszott.
Ugyanakkor számomra kicsit furcsa, hogy egy-két fiatal játékos 12 forduló után már nagyon fáradt volt. Meg kell tanulni mindenkinek gyorsan regenerálódni, ez egy őrült tempó, óriási terhelés a folyamatos heti két meccs.
Kit Symons egy ideje megbízott edzőként dolgozik a Fulhamnél. Lesz új edző?
-A tulajdonos azt nyilatkozta, hogy a megbízott edzőt akár véglegesíthetik is. De sokan gondolják úgy, hogy egy nagy nevet hoznak a klubhoz. Egyelőre nem tudunk többet. Kit Symons-ot én régóta ismerem. Akkor hagyta abba a focit és kezdett pályaedzőként dolgozni a Palace-ban, amikor én ott játszottam. Jóban vagyunk, ismeri a képességeimet. Két fiatal kapusunk van: az egyikük véd, a másikat kölcsönadták, hogy játékban maradjon, így én ülök a padon, bármikor bevethető játékosként. Rengeteg edzés munkát végzek, mérkőzés előtt és után nem lehet terhelni a pályán védő kapust, így edzéseken a munka dandárja rám marad. Szeretem a focit, lelkesen csinálom, olykor-olykor egy kemény edzés után elismerően szólnak a játékostársaim, ami azért még ennyi év után is jólesik.

Egyfajta mentori feladatod is van a csapatnál. Ez mit jelent?
-A kapusedzőnk 32 éves, ő is folyamatosan kikéri a véleményemet. De például múltkor két ifjú kapusnak kellett korrigálni a mozgását, segítettem. Szakmai kérdésekben elfogadják a véleményemet. De edzésen én teljes értékű munkát végzek, és ugyebár, ha én 38 évesen így tudom csinálni, akkor a fiataloknak is fel kell venni a ritmust, ezzel is motiválom őket.

Te védted a magyar válogatott kapuját a románok elleni idegenbeli Európa -bajnoki selejtezőn (1:1). Eljutott a hír Londonig?
-Igen, a Fulham honlapján is beszámoltak róla, és éreztem a csapaton belül egyfajta pozitív visszajelzést, elismerést. Jó érzés volt, hogy követték a mérkőzést. Egyébként ez természetes, hisz a csapatnak, a Fulhamnek is jó, ha minél több válogatott játékosa van.
Meglesz a 92. mérkőzés a magyar válogatott színeiben?
-Én mindig a következő feladatra koncentrálok, a következő edzésre, a következő mérkőzésre. Ha egészséges vagyok, bármikor készen állok, akár egy román meccshez hasonló bevetésre. Bogdán Ádám, Gulácsi Péter, Dibusz Dénes, Megyeri Balázs fiatal tehetséges kapusok, jó velük együtt dolgozni. Nekem ez sokat számít, hogy akikkel együtt dolgozom, azokkal jól megértsem magam. Így volt ez a múltban is Sáfár, Babos, Szűcs, Vezér Ádámék idejében, de később Fülöp és Végh is mind jó kollégák voltak.

Úgy hallani transzparens fogadott a Charlton elleni hazai meccsen...
-Magyarok minden meccsen vannak, magyar szót, magyar biztatást, azt mindig hallok. Ami meglepő volt, hogy német szurkolók is kijönnek. Volt egy srác, aki Uhl Sportos -ez az 1860 München márkája- szürke mackóban jött a Rotherham United elleni meccsre és a találkozó után fényképezkedtünk a New York Stadionban. Legutóbb pedig az Elil felirat fogadott, ami az Einmal Löwe immer Löwe rövidítése, ugye ez az 1860 München jelmondata, vagyis aki egyszer Oroszlán lesz, az mindig az is marad. Sok sechzig szurkoló megkeres a facebook oldalamon és minden lehetséges fórumon, hogy várnak vissza.
Mész?

-Egy éves szerződésem van a Fulhamnél, én erre koncentrálok, mit hoz a jövő, azt nem tudom. Nagyon szép öt évet töltöttem el Münchenben, de most már erre a feladatra koncentrálok, amit a Fulham ad nekem lehetőségként. Figyelemmel kísérem a sechziget és nagyon szorítok nekik, akárcsak a Haladásnak vagy a Herthának...

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.