Falugondnoki szolgálat Szakonyban

2017. október 9. | Szerző: Boros Rudolfné
Témakör: Önkormányzat | Település: Szakony
Falugondnoki szolgálat Szakonyban

Szakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a falugondnoki szolgálatban végzett munkákról 2017. szeptember 26-án falufórumot tartott.

A jelen lévőket Farkas Gyula polgármester köszöntötte. Ezt követően Büki István a település falugondnoka tartott beszámolót munkájáról. Bevezetőjében elmondta, erre az eseményre azért került sor, mert falugondnoki képzésen vesz részt Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémián, a Kálvárián. A képzés 156 óra elméleti és 104 óra gyakorlati részből áll. Elméleti képzés keretében tanultak jogot, igazgatást, pszichológiát, elsősegélyt, gépjármű üzemeltetést. Megismerték a szociális törvényt is, ami a falugondnoki feladatokhoz tartozik. A gyakorlati képzés keretében voltak szociális intézményekben, ismerkedtek az ottani életkörülményekkel, valamint aktív részesei lehettek a mindennapi feladatok ellátásának. A képzéshez tartozó csoportos foglalkozások keretében sokat beszélgettek a saját településükön végzett munkákról.
Ezt követően pár mondatban a falugondnoki szolgálat kialakulásáról beszélt a hallgatóságnak. A szolgálat egyszemélyes intézmény, melynek atyja Kemény Bertalan volt. Felismerte annak jelentőségét, hogy nem magára hagyni, hanem támogatni kell a kis falvakat, ahol megszűntek az iskolák, óvodák, elment az értelmiség és persze a fiatalok is. Ezek megakadályozására Kemény Bertalan létrehozta a falufejlesztési társaságot 1989-ben, melynek elnöke is lett.
A falugondnoki szolgálat, 1990-től működik. Hungarikumnak számít, mivel Magyarországon és Románia magyar lakta településein működik. Az 1993/3-as szociális törvény szabályozza. Szolgálat csak 600 fő alatti településen jöhet létre. Megyénkben 1998-ban Bodonyhelyen volt az első falugondnok. Szakonyban 2009-től van a szolgáltatás. Kövér Imre volt az első falugondnok. Nyugdíjazása után 2016-tól vette át tőle a szolgálatot.
A falugondnoki szolgálat finanszírozását az állam állja, a helyi önkormányzat kiegészíti a költséget. Az állam évi 2,5 millió forinttal támogatja a szolgálatot. Ez az összeg a gondnok bére, (ami minimálbér), gépkocsi üzemanyag és szervizköltségét állja.
Büki István elmondta, személyes feladata a fiatalok, 18 éven aluliak, idősek 65 év felettiek és a rászorulók segítése. Kapott szolgálati kerékpárt, azzal járja a falut, látogatja a helybelieket, rászorulókat. Jó a kapcsolata a falu lakosságával, nincs, olyan porta a faluba ahol nem látják szívesen. Nagyon jó a kapcsolatom a település vezetőivel. Feladata még a közfoglalkoztatottakkal felügyelete, irányítása. Velük nehezebb dolga van, de úgy érzi szépül a falu és talán kicsit rendezettebb is.
Feladata még az önkormányzati intézmények karbantartása, a hivatali munkába is besegít szükség esetén. Tartja a kapcsolatot a jegyzőség össze intézményével.
A falugondnoki busszal szállítja a betegeket, rászorulókat, melyet kiemelt feladatnak tekint. Mint elmondta a busz a falué, tehát mindenkié. Minden rászoruló igénybe veheti. A falugondnoki szolgálatnak az is a feladata, hogy a ház körüli munkákba is besegítsen, ha igénylik. A tűzoltóknál és a polgárőröknél is van kisebb, nagyobb feladata. Előkészíti, segíti az önkormányzat és a civil szervezetek rendezvényeit.
Befejezésül kérte a résztvevőket, hogy észrevételükkel, építő kritikájukkal segítsék munkáját.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában