Szobor- és téravatás

2019. augusztus 9. | Szerző: Haller Erzsébet
Témakör: Közélet | Település: Simaság
Szobor- és téravatás

Július 6-án településünkön felavatták gróf Festetics Imre mellszobrát és átadták a róla elnevezett teret is.

Festetics Imre (1764-1846) Ságon született és Kőszegen halt meg. Felvilágosult szellemű gróf volt, aki juhokkal végzett kísérleteket. Tapasztalatait 1819-ben tette közzé az Oekonomische Neuigkeiten und Verhandlungen című folyóiratban. Az öröklődést tanulmányozta a beltenyésztés módszerével. Festetics négy pontban foglalta össze téziseit a beltenyésztéssel és az öröklődéssel kapcsolatban. Ezeket pedig a természet genetikai törvényeinek nevezte. Itt találkozhatunk első alkalommal a genetika szóval mint szakkifejezéssel. Ennek bicentenáriumát is ünnepeltük a szobor és téravatással.
Simaságon a Festetics-kultusz feltámasztója, kezdeményezője és pártfogója dr. Seregi János professzor, Szabó T. Attila biológus professzor és Takács Győző keramikus művész voltak. A kezdeményezést felkarolta és támogatta Molnár László, községünk polgármestere, személyében termékeny talajra lelt a Festeticsek tudományos munkásságát bemutatni kívánó igény.
A polgármester köszöntője után Galavics Adrienn ismertette a gróf életútját, majd Szabó T. Attila ünnepi beszéde következett. A szobor leleplezése előtt még Östör Dominik szavalta el Juhász Gyula A szobor című versét. Az ünnepségen dr. Seregi Jánost Festetics Imre-emlékéremmel tüntették ki.
A mellszobrot Takács Győző keramikusművész készítette, az ő alkotása. Köszönjük neki, hogy újabb köztéri szoborral gazdagodhatott a községünk. Külön köszönet illeti még az önkormányzat dolgozóit, akik éjt nappallá téve fáradoztak a tér kialakításában, széppé tételében.
Az ünnepség záró akkordjaként koszorúzásokra került sor. A fent említett professzorok mellett Simaság község képviselőtestülete, valamint a rendezvényre érkezett társtelepülés, Vágfüzes képviselőtestülete is koszorút helyezett el gróf Festetics Imre szobránál.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában