Gróf Festetics Imre emlékünnep

2014. december 5. | Szerző: Galavics Adrienn
Témakör: Közélet | Település: Simaság
Gróf Festetics Imre emlékünnep

2014. december 2-án Simaság Község Önkormányzata ünnepi megemlékezést tartott Gróf Festetics Imre születésének 250. évfordulója alkalmából.

A megemlékezés a temetői emlékhelyen vette kezdetét, ahol Majthényi László a Megyei Közgyűlés elnöke és Molnár László polgármester leplezte le Takács Győző képzőművész alkotását. Ezután többen koszorút helyeztek el az emléktáblánál. A teljesség igénye nélkül ezek névsora: Herceg Festetics György, Dr. Szabó István a keszthelyi Georgikon Természettudományi Karának képviseletében, a Kaposvári Egyetem, a Pilisi Parkerdő Zrt, a Bakonyerdő Zrt a NAKVI képviselői, Beythe István a Pannon Természetismereti Társaságtól és Kőszegpaty Önkormányzata. Az emléktáblát Dékány Ferenc a Győri Egyházmegyei Hivatal vezetője szentelte fel.
Festetics Imre 250 éve született Ságon. Imre a Georgikont alapító György öccse volt, aki korának kiemelkedő zoológusa lett. Bátyjához hasonlóan érdeklődni kezdett az agrártudományok iránt, így tagja lett a brünni juhtenyésztő egyesületnek is. Tudományos munkásságát a genetika tárgy körében fejtette ki. Mivel az akkori állattenyésztők számára abszolút releváns volt, hogy miképp maximálhatják a gyapjú/hús eladásából származó hasznukat, így érthető miért igyekeztek megérteni, hogy miképp öröklődhetnek e fajok tulajdonságai. Festetics Imre 15 évi keresztezési kísérlet után azt állította, hogy az állatok öröklődését nem külső, környezeti tényezők, hanem belső faktorok határozzák meg. Ő használta először a genetika szót. Genetikai kísérleteiben jóval megelőzte a genetika atyjának tekintett Mendelt. Ezért nevezték Gróf Festetics Imrét a genetika nagyatyjának.
Az emléktábla avatás után a program a gyönyörűen felújított művelődési házban folytatódott egy nemzetközi konferenciával, melyen nagyszámú illusztris vendég vett részt.
Többek között a Festetics család leszármazottja Herceg Festetics György, professzorok, állatorvosok, muzeológusok, egyházak képviselői stb.
A polgármester köszöntője után Prof. Dr. Gottfried Brem a bécsi Állatorvos - Tudományi Egyetem tanára, az MTA tiszteletbeli tagja tartott előadást \"Gróf Festetics Imre a genetika és az állattenyésztés úttörője\" címmel. Ezután Prof. Dr. Szabó T. Attila biológus doktor a tervezett Európai Evolúciós Emlékhelyek koncepcióját vázolta fel. A harmadik előadó Dr.Seregi János a Kaposvári Egyetem ny. tanára volt, aki \"Gróf Festetics Imre emlékének megőrzése napjainkban\" címmel tartott előadást
Az ünnepségen közreműködtek a kőszegi vonósok is, nívós zenei aláfestést adva az előadásokhoz.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában