Festetics György emléknap Simaságon

2017. január 5. | Szerző: Haller Erzsébet
Témakör: Közélet | Település: Simaság
Festetics György emléknap Simaságon

Simaságon, december 3-án immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Gróf Festetics Imréről elnevezett emléknap és konferencia. Az eseménynek a Gróf Festetics György művelődési ház adott otthont.

Számos neves professzor tartott idén is előadást. Az eseményre Takács Győző képzőművész az alkalomhoz igazodó domborművel lepte meg a település lakóit.
Molnár László polgármester köszöntője után, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke Majthényi László nyitotta meg a konferenciát.
Az előadássorozat két nagyobb blokkból állt. Az első blokkban négy előadás hangzott el. Elsőként Gottfried Brem, bécsi professzor, az MTA tiszteletbeli tagja tartott előadást Tudomány és tudósok Európában címmel. Nagy ívet átfogó előadása Kopernikusztól Keplerig, Festeticstől Mendelig terjedt, bemutatva szellemiségüket és a kort is, melyben e neves tudósok munkálkodtak. Másodikként Faragó Sándor,a NYME rektora lépett a pódiumra és Chernel István életéről tartott előadást. Chernel, aki korának nagy polihisztora volt,a jogi pályát cserélte az ornitológiára. Festetics Imréhez oly módon kapcsolódott, hogy annak dédunokája volt. A harmadik előadó Janaki Hadijiev egyetemi docens, a KE Egészségügyi Centrum igazgatója volt. Előadása a biotermékek fogyasztásának elterjedéséről, a kemizáció és a GMO termékek egészségre gyakorolt hatásairól szólt. Negyedikként Szabó T.Attila biológus doktor a természet vizsgálatáról és a természet genetikai törvényeiről beszélt.
Az előadássorozat második blokkjában elsőként Hajdúk Pétert a Magyar Juh és Kecsketenyésztők Szövetségének elnökét hallhattuk az ágazat mai helyzetéről. Seregi János professzor kétszer is a pulpitusra lépett. Első előadásában felvázolta a Gróf Festetics Imre munkásságát országszerte bemutató eseményeket és beszélt a Festetics Imréről elnevezett emlékhelyekről és parkokról. Szólt egyik fő kezdeményezéséről, az un.Tündérkert mozgalomról is. A soron következő, 2017-es, 2018-as és 2019-es konferenciákat beharangozva, felsorolta azok tervezett témáit is.(Vér és örökség, A genetika 200 éve stb.) A zárszót is tőle hallottuk. Közben Csepeli György szociológus az emberi fajról értekezett. Az emberről, aki a többi élőlényhez bizonyos genetikai lenyomattal születik, de az ember az egyetlen olyan élőlény, akinél a környezeti és kulturális tényezők hatásai meg is változtathatják ezt a genetikai programozottságot.
Az emléknap Gróf Festetics Imre emléktáblájának koszorúzásával zárult.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában