Az Aradi Tizenhármak emlékére

2017. november 20.
Témakör: Közélet | Település: Répceszentgyörgy
Az Aradi Tizenhármak emlékére

A répceszentgyörgyi Horváth-kastély a mai napig őrzi az Aradi Vértanúk emlékét. Pincéjében állították fel titokban a 13 emlékoszlopot, elsőként a Kárpát-medencében.

Csak az ötvenes évek során került felszínre a kastély pincéjéből, annak előkertjében állították fel. Közülük egy, kiemelten fontos közösségünk, községünk számára. Róla utcát is neveztek el Répceszentgyörgyön.
Ő eleméri és ittebei Kiss Ernő altábornagy. A vértanúk között Kiss Ernő honvéd altábornagy volt a rangidős, aki korábban császári-királyi ezredes volt. Felesége volt Szentgyörgyi Horváth Krisztina Anna, akivel 1826-ban a répceszentgyörgyi római katolikus templomban házasságot kötött. Kiss Ernő ebben az évben kilépett a hadseregből. Egy év múltán megszületett kislányuk, de ifjú felesége belehalt a szülésbe. Gyermekük hétévesen hunyt el. Sorsáról a Haynau által vezetett katonai törvényszék döntött, társaival együtt golyó általi halálra ítélték. Kiss újra beállt a seregbe, és a szabadságharc végén csatlakozott a Főhadparancsnoksághoz. Kiss Ernő maradt, vállalta a sorsát, bár gazdag és befolyásos családja Bécsben megszerezte a kegyelmi végzést. Ez eljutott a tábornokhoz, aki azt a belső zsebébe tette és társaival kiállt a kivégző osztag elé. Ápolva elődeink hagyományát, az Aradi Vértanúk hősi halálának 168. évfordulóján tartottuk meg ünnepségünket.
A Bői Általános Iskola 7. osztályos tanulói versekkel, szép műsorral készültek. Meggyújtották az emlékezés mécseseit.
Gerbert Judit színművésznővel együtt énekelhettük programjának dalait, elhangzott a Ha én rózsa volnék című népdal is. A művésznő csodás hangja betöltötte a kastély kertjét. Koszorút helyeztünk el Kiss Ernő altábornagy emlékoszlopánál, majd a Szózat soraival zártuk megemlékezésünket.

Emléküket méltón őrizzük!
Kovácsné Kelemen Gertrúd Polgármester

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában