Dé-dé, Bá-bé Ólmodon

2018. március 8.
Témakör: Közélet | Település: Ólmod
Dé-dé, Bá-bé Ólmodon

Régi hagyomány a Dé-dé, Bá-bé Ólmodon – a farsang búcsúztató így zajlik nálunk. Egy férfit kitömnek szalmával, ő a „Déd”, másikat, hogy muris legyen, az a magasabb, nőnek „Zsuzsinak” nevezve öltöztetnek.

Az a jó, hogy kell egy kis idő, mire rájövünk, ki van beöltözve - idén is így volt.
A menet végigmegy a falun és énekli a „Dé-dé Bá-bé méesopust prohaje-korizma dohajé, ki tye snami pirovati niga triba milovati HUJ HUJ....".
Ezt ismételgetik rozzant harmonika mellett: „A farsangnak vége, jön a böjt, aki velünk vigadozik azt nem kell sajnálni, huuj-huj-huj".
A fiúk a kosárba szedik a kapott tojást, kis szalmát szórván a tyúkoknak, azok a monda szerint ettől jobban tojnak. Házról házra mennek, van, ahol itallal kínálják őket a kedves ólmodiak.
A menet végül a kultúrotthonba ment, ott a Soproni Pék jóvoltából csodálatos fánk várta a proséció résztvevőit. Aztán persze előkerült a zenebona, estig el-elénekelgetett a csapat. Ez alkalommal nem tartott sokáig a mulatozás, mert előtte napon volt a falu disznóölése és az éjféli mulatozással zárult, így vasárnap „fáradtabb" volt a csapat.


Hergovich Vince

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában