Önzetlen segítségnyújtás Nagygeresden

2018. március 19.
Témakör: Közélet | Település: Nagygeresd

Évtizedes hagyományra vezethető vissza településünkön az évente két alkalommal szervezett véradás.

Az idén először február 20-án fogadtuk a véradókat, a második alkalom ősszel aktuális. A községbeli vöröskeresztes alapszervezet jó kapcsolatot ápol a Magyar Vöröskereszt sárvári területi képviselővel, és nagyban segíti a munkáját. A véradások során a helyi szervezet fő feladata a helyszín biztosítása, a véradók és a vérellátó munkatársainak vendégül látása. Az esemény előtt és után szerény étel- és italkínálattal, ásványvízzel, kávéval, szendviccsel segítjük a donor biztonságos véradását. Bár a véradásért anyagi ellenszolgáltatás nem jár, de minden donornak, 500 forintos étkezési utalványt, csokit, ivólevet nyújtanak át a regisztráció során, így igyekeznek meghálálni az önkéntes véradók önzetlenségét. Nagy szükség van rájuk, hiszen a vér nem pótolható semmivel, a tudomány mai állása szerint előállítása nem lehetséges. Az élet nélkülözhetetlen elemét, az emberi vért csak az emberi szervezet képes termelni. Szerencsére településünkön stagnál a véradók száma annak ellenére, hogy a régi donorok vagy koruk, vagy betegségük miatt már nem tudnak segítő kezet nyújtani. Jelenlegi véradóink között is vannak, akik már 50-60 alkalommal bizonyították támogató szándékukat. A februári véradáson 3 új jelentkezővel bővült a kör, de mivel szeretnénk biztosítani a következő évekre is a donorok számát, ezért hívjuk és várjuk az egészséges, 18. évüket betöltött fiatal generáció tagjait. Szívesen látjuk a környező települések lakóit is onnan, ahol nincs szervezett véradás. A regisztrációhoz TAJ kártya, személyigazolvány és lakcímkártya szükséges. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen minden esetben orvosi vizsgálaton esik át, megismerheti vércsoportját és a kötelező tesztek elvégzése után megtudhatja a szűrővizsgálatok eredményeit.
A véradások során a vér kicserélődik, így felfrissülve, egészségesebben várható a következő időpont.
Fontos a rendszeres véradás, mert a vér tárolása korlátozott, viszont bárki bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor csak a kapott vér segíthet rajta.
Helyi szervezetünk néhány tagja, immár harmadik alkalommal vett részt karácsony előtt a Magyar Vöröskereszt adománygyűjtő akciójában. Tartós élelmiszert kértünk szórólapok segítségével a vevőktől, az egyik bevásárló központ bejáratánál. A segítőkész emberek jóvoltából 42 csomagot tudtunk összeállítani, amit elsősorban falunk egyedül élő nyugdíjasai részére adományoztunk. Szeretném megköszönni a több mint 40 nagygeresdi tag segítségét, akik a tagdíj befizetésével is hozzájárulnak az alapszervezet munkájához. A véradóknak jó erőt és egészséget kívánok, hogy önzetlenségükkel még sokáig támogathassák beteg embertársaikat.

Németh Lajosné

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában