Mikulástól regölésig – Év végi körkép Nagygeresdről

2018. február 23.
Témakör: Közélet | Település: Nagygeresd
Mikulástól regölésig – Év végi körkép Nagygeresdről

Az év utolsó hónapja sokunk számára a reményteli várakozás időszaka. Mindenki máshogy éli meg a szeretet ünnepének közeledtét.

A gyermekek várják a Mikulás érkezését, az ajándékok által nyújtott örömöt, míg a felnőttek a finom ételeket, a családi és baráti meghitt találkozásokat. Nagygeresden évek óta hagyomány, hogy az önkormányzat szervezésében, az ünnepkörhöz kapcsolódó közösségi programokon vehetnek részt az érdeklődők. Advent első vasárnapjára fenyőfa és ünnepi koszorú készül a faluház elé. Szorgos kezek munkáját dicséri a lépcsőkorlátokon elhelyezett girland, a fenyő és koszorú gondos díszítése. Tavalyi teljesen megújultak az épület fényfüzérei, a központi rész két világító fával gazdagodott. A közösségi tér teljes pompájában fogadta az ünnepelni vágyókat. A hideg, szeles délután ellenére sokan megjelentek a rendezvényen, amely különleges alkalom volt falunk életében. Az egyházak áldásával átvehette a település a falugondnoki buszt, amely már nagyon hiányzott a mindennapi életünkből, január elejétől állt szolgálatba, az óvodások nagy örömére. Az ünnepség hivatalos része után forralt bort, teát és a helybéli asszonyok által készített finom süteményeket kóstolhatták meg a vendégek. A piros ruhás, hófehér szakállú Mikulás apó is meglátogatta a nagygeresdi gyerekeket. Érkezéséig a Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer jóvoltából a Paprika Jancsi Bábszínház műsorán szórakozhattak kicsik és nagyok. Vidám kacagással és vastapssal jutalmazták az előadást. A megszeppent apróságok, a huncut kisiskolásokkal együtt, versekkel köszöntötték a nagyszakállút. A csomagosztás során feloldódtak a bátortalanabb gyerkőcök is, így az ünnepség végén közösen fotózkodtak, a legmerészebbek a Mikulás öléből mosolyogtak a kamerába. Szenteste előtt egy nappal tartottuk a hagyományos karácsonyi ünnepségünket. A gyerekek már hetek óta készültek a nagy napra, próbákra jártak, szerepet tanultak. Polgármester úr köszöntötte a megjelenteket, majd kezdődhetett a műsoros összeállítás. Elsőként a kis fenyőfa története elevenedett meg a színpadon.
Sorra érkeztek a jelenet szeplői: a hótündér, a hópelyhek, a hóember, az angyal. Nekik fontos szerepe volt abban, hogy egy csupasz erdei fenyő feldíszítve eljusson a gyerekek otthonába. A második előadás egy család karácsonyi készülődésébe nyújtott bepillantást. A harmadik egy eltévedt őzgidáról szólt, amelynek hóapó mutatta meg a hazafelé vezető utat. Egytől egyig tanulságos, szép történet, amely megmutatta a szeretet erejét, a segítségnyújtás fontosságát. Utolsó műsorszámként a gyerekek a szent család életét jelenítették meg a színpadon. Angyalok hozták a jó hírt, majd pásztorok, királyok hódoltak a betlehemi jászol előtt. A gyerekek szerepjátékai egész éven át színesítik az ünnepi rendezvényeket, ezúttal, a legnagyobb, egyben évzáró műsor után, szaloncukor és gyümölcs várta őket a karácsonyfa alatt. A meghitt ünnepség végén a jelenlévők kalács és tea kóstolgatása közben kívántak egymásnak áldott karácsonyt és boldog új évet.
Falunkban régi hagyománya van a regölésnek. A legények egy csoportja felkerekedik, hogy Szent István szolgáiként végig járva a házakat, köszöntsék a gazdát és vele az asszonyát. A régi időkben a lányoknak nagyon fontos volt, hogy idejében férjhez menjenek. Jövőjüket, megélhetésüket csak a házasságban látták, ezért szerették volna tudni, hogy a sors kit rendelt nekik, minden évben reménykedtek a regölés sikerében. December 25-én este, alkonyat felé 10-15 legény gyülekezett a község keleti, kisgeresdi szélén. A legfiatalabbak 15, a legidősebbek 25-30 évesek voltak. Szötyököt (köcsögdudát) vittek magukkal, hajdanán ezt tejesköcsögből készítették. Az 1980-as évektől kezdve kétliteres tejeskannára disznóhólyagot kötöttek, annak közepébe egy cirokszárat erősítettek. A cirokszár brummogó hangot adott, ha nedves tenyérrel húzogatták. Napjainkban a disznóhólyagot felváltotta a nejlon, de a cirokszár megmaradt. Kisgeresd legszélső házánál kezdték a regölést. Az egyik jó hangú legény bekiáltotta a beköszöntőt, majd rögtön elkezdték az éneket, nem várták meg, hogy a háziak kiszóljanak. A nevek felsorolását mindig a jelenlévővel kezdték, először az idősebbeket, utána kor szerint a fiatalabbakat vették sorba. Az ének elhangzása után egyikük egy kis rigmust mondott el búcsúzóul. A szöveg elhangzása után a legények egyszerre kiáltották: kellemes ünnepeket! Így mentek végig a falun, hol az egyik, hol a másik oldalon haladva, végül a nyugati szélen fejezték be útjukat. Dolguk végeztével a kocsmába mentek, ahol a kocsmárost és a jelenlévő vendégeket is elregölték. Kikértek néhány liter bort, a maradék pénzt pedig elosztották. A regölés párválasztásban játszott szerepe már a múlté, de a legfontosabb, hogy Nagygeresden ennek a szép népszokásnak a hagyománya kis változtatásokkal ugyan, de még mindig él.

Németh Lajosné

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában