Főzőverseny a Szajki-tavaknál

2015. augusztus 25. | Szerző: Béres Péter
Témakör: Közélet | Település: Nagygeresd
Főzőverseny a Szajki-tavaknál

Idén 13. alkalommal rendezték meg a Vas Megyei Polgármesterek Főzőversenyét Hosszúperesztegen, a Szajki-tavaknál.

. Az eseményre Vas megye minden településének polgármestere meghívót kapott. A versenyre negyven főzőcsapat nevezett be, köztük - immáron negyedik alkalommal - a nagygeresdiek is, Németh Lajos polgármester úr vezetésével. A kora reggel érkező főzőbrigádok sorban foglalták el a számukra kijelölt főzőhelyeket, és általános jó hangulatban indult meg az ételkreációk elkészítése. A csapatok tagjai szokás szerint átlátogattak a többiek standjaira, ahol jóféle itókákkal fogadták a vendégeket. 10 óra tájékán már javában rotyogtak a bográcsokban, üstökben, fazekakban a jobbnál jobb étkek, finom illatokkal árasztva el az erdőt, és felébresztve a nyaralókban pihenő vendégeket. Az erdei út két oldalán sorakozó standok körül egyre többen nézelődtek, érdeklődtek, mi is fő a bográcsban, vagy sül a roston, tepsiben. Volt főzőhely, ahol egész malac pörgött a nyárson; faszén felett, küllőn sült a finom nyúlpecsenye, vagy cserépedényben főtt a leves, illetve sütőben pirult a helyben készített, házi rétes. Időközben a zsűri tagjai is végiglátogatták a csapatokat, kóstolgatva a készülő ételeket.
Délután 1 órakor a Lőke István mesterszakács által vezetett ítészek elbírálták a csapatok teljesítményét, a standoknál pedig nekiláttak az ebédnek, a főzőbrigádok tagjai, vendégei. Csapatunk egy Tárkonyos, tejszínes-gombás marharagu-levessel, illetve Zöldséges tokánnyal nevezett a versenyre, melyet házi galuskával tálaltak. Időközben elkezdődtek a kulturális programok a cseppnyi színpadon, ahol egymás után léptek fel a különböző stílusokat képviselő előadók.
A zsűrizés után minden társaság izgatottan várta az eredményhirdetést, amelyre 16 óra után került sor, azt követően, hogy V. Németh Zsolt államtitkár egy munkagépet adott át a helyi tűzoltó egyesületnek. Lőke István üdvözlő szavai, és rövid értékelése után megkezdődött a résztvevő csapatok számára készített emléklapok átadása. Ahogy fogytak a díszoklevelek, csapatunk bizakodó hangulatba került, mivel egyre nagyobb esélyünk lett az 5+1 különdíj egyikének elhozatalára. Nagygeresd is a különdíjasok - tehát a legjobb 5 csapat - közé került. A zsűri kimondott sorrendet nem állított fel, a kiírásnak leginkább megfelelő, teljes egészében a helyszínen elkészített, és nem utolsó sorban jó ízű étket főző társaságokat jutalmazta különdíjjal, melyet az érintettek nagy örömmel vehettek át. A díjátadó ceremónia végeztével megtiszteltetés érte csapatunkat, mivel V. Németh Zsolt államtitkár, és Majtényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke is meglátogatta a geresdiek főzőstandját.
Az esemény remélhetőleg a jövőben is megrendezésre kerül majd, és bízunk abban, hogy amennyiben lehetőségünk lesz rá, az együttlét örömével, élményekkel, és végül, de nem utolsó sorban, újabb díjakkal gazdagodva térhetünk haza a következő versenyekről is.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában