25 éve a búzakalászok között.

2015. augusztus 12.
Témakör: Közélet | Település: Bük, Nagygeresd
25 éve a búzakalászok között.

Nagygeresd Község Aratóbandája, a kezdetektől jelen van a Bükön rendezett Aratófesztiválon. Az idei évben nagy megtiszteltetés érte közösségüket, mert

a 25. Jubileumi ünnepélyes megnyitón átvehették, - a Szülőföld Könyvkiadó által alapított - Szülőföldem Kincse díjat.
Az oklevél tanúsítja, miszerint az aratást olyan elemekkel gazdagították, mint az aratóuzsonna, ennek közönségdíjas ételei: Takács Kati néni hájas kráflija, a nagygeresdi füstölt sonka, valamint az aratópálinka.
Falunk aratói, a búzakévékből nagy kört építve, - mely ülő alkalmatosságként szolgál, - biztosítják az uzsonnázás helyszínét.
Szívesen látják vendégül a rendezvényre kilátogató érdeklődőket.
Német Lajos polgármester úr vezetésével, 2007-től két csapattal, fiatalok bevonásával vesznek részt a bemutatón, így aktívan hozzájárulnak a kézikaszás aratás hagyományainak megőrzéséhez.
Áldozatos munkájuk elismeréseként kapták a fent említett díjat.
Tisztelettel adóznak az idősebb aratócsapat férfi tagjai előtt, akik sajnos már az égi búzamezőkön lengetik a kaszát, és kötözik a kévét.
Természetesen nagyon büszkék e kitüntető figyelemre.
Visszanyúlva a gyökerekhez, meg kell említeni Ágoston Gábor bácsit - falunk első polgármesterét, - aki összeverbuválta a kezdetekkor bemutatkozó aratóbandát, és szorgalmazta minden évben a részvételt.
Az arató közösség munkájához további jó egészséget kívánok, remélem még hosszú évekig részesei lesznek ennek a szép ünnepnek!
Németh Lajosné

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában