Akadálymentes természeti élmény fogyatékkal élő gyermekek számára

2017. november 22. | Szerző: yde
Témakör: Egyéb | Település: Kőszeg, Csepreg
Akadálymentes természeti élmény fogyatékkal élő gyermekek számára

Az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Programban megvalósuló PaNaNet+ projekt egyik kiemelt célja a sérült és fogyatékkal élő gyermekek természeti élményszerzésének elősegítése környezeti nevelési programokon keresztül.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság magyar és osztrák környezeti nevelőknek, sérült gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak szervezett tanulmányutat Nürnberg térségében, hogy az ottani jó gyakorlatokat személyesen megismerve és átélve 2018-ban magyar és nemzetközi szakértőkre-, illetve a mintegy 30-35 résztvevő közösségi tudására építve valósítsa meg továbbképzési programját.

„Nemzeti parki környezeti nevelőként megtapasztaltuk azt, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek indoor és outdoor környezeti neveléséhez hiányos a felkészültségünk. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy e gyermekek életminőségének javításában komoly lehetőségek rejlenek, ha a természeti élményszerzés lehetőségét minél inkább képesek vagyunk kiterjeszteni számukra. A projekt keretében magyar és osztrák nemzeti parki, natúrparki és civil szervezetekben dolgozó környezeti nevelőknek, valamint a fogyatékkal élő gyermekeket fejlesztő pedagógusok részére nyílik lehetőség, hogy elsajátíthassák azokat a technikákat, amelyek révén a természeti élményszerzés magas színvonalon biztosítható e gyermekek részére is." - mondta el Fersch Attila a Nemzeti Park osztályvezetője, a program szakmai koordinátora.

A továbbképzés első lépéseként úgynevezett motivációs tanulmányúton vettek részt az érdeklődő pedagógusok, környezeti nevelők. Az ötnapos bajor tanulmányút célkitűzése az érdeklődés felkeltése és elköteleződés megalapozása volt a téma iránt. A résztvevők egy része napi kapcsolatban van sérült-, fogyatékkal élő gyermekekkel az egységes gyógypedagógiai módszertani intézményben (EGYMI), sokaknak viszont még nem volt kapcsolata ilyen gyermekekkel, de meg van bennük a nyitottság, hogy környezeti nevelési programjukba, kínálatukba felvegyék a célcsoportnak szánt speciális programokat.

Vas megyéből számos intézmény kapcsolódott a programhoz. Az iskolákat a kőszegi Dr. Nagy László és a szombathelyi Aranyhíd EGYMI, míg a programkínálati oldalról a Szombathelyi Erdészeti Zrt., az Írottkő Natúrparkért Egyesület és a Kámoni Arborétum képviselte.

Az osztrák-magyar vegyes csoport nem érkezett üres kézzel a német fogadó szervezethez, diákokhoz. Bajorország ezen részén a tavaszi fagyok szinte teljesen megsemmisítették az almatermést. A sérült gyermekek az élmény alapú munkapedagógia keretébe alma levet készítenek, amit aztán értékesítenek, és a bevételből tudják az outdoor környezeti nevelési programokat, utazásaikat finanszírozni. A bozsoki Bárdics család (Natur-Alfa Kft.) felajánlásából 3 mázsa alma utazott a csoporttal a Kőszegi-hegységből Altdorf bei Nürnbergbe, amiből almalé készül, s jövő év tavaszán a német diákok viszontlátogatása során kóstolót hoznak belőle.

A képzési program 2018-ban folytatódik. A Fertő-Hanság Nemzeti Park sarródi központján kívül a résztvevők ellátogatnak az Írottkő Natúrparkba, illetve a vasi EGYMI-kbe is, ahol a diákok aktív közreműködésével gyakorlatorientált képzési program valósul meg. A program felett fővédnökséget Szekeres Pál olimpiai és paraolimpiai bajnok vívó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa vállalta.

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.