A hagyományok faluja Kiszsidány: idén is volt beborotválás, de

2016. április 13. | Szerző: yde
Témakör: Önkormányzat | Település: Kiszsidány
A hagyományok faluja Kiszsidány: idén is volt beborotválás, de

legalábbis disznótoros. Készülnek legényavatásra és a csepregi bortúrára. – Fogyunk, száz alatt vagyunk, ami a lakosságszámot illeti. Emlékszem, amikor először választottak polgármesternek 1990-ben, akkor már 113-an éltünk itt – kezdte Bánó Zoltán, Kiszsidány polgármestere.

A lakosság száma hullámzó tendenciát mutatott az elmúlt 25 esztendőben. Sok fiatal család is elköltözött a faluból, illetve nem itt telepednek le az itt felnőtt fiatalok. Elöregszik a település, ezt sajnos jól mutatja, hogy jelenleg mindössze három kisgyermek van, óvodás, illetve kisiskolás korúak.
- Pedig gyereket nevelni kiváló a falu. De megértem a fiatalokat, hiszen egy ekkora településen nincs nagy „pörgés", márpedig ők erre vágynak - vázolta a polgármester. Aztán, mind mondta, visszafelé nehezebb az út, ha mégis egy békés kistelepülésen telepednének le, ennek ellenére érezhetően kezdődik ilyen tendencia. - Nem lennék meglepve, ha ez felgyorsulna - mondta a településvezető. Most a negyven-egynéhány ingatlanból, több mint tíz áll üresen. Jó része ezeknek nem eladó, hiszen hétvégi háznak használják, de azért van megvásárolható ház és telek, és építkeznek is: két új ház készül éppen Kiszsidányban. Egyre több a nem magyar állampolgár a háztulajdonosok között - mutatta külföldi orvos házát is Bánó Zoltán. Az a család útban az Adriára pihen meg Kiszsidányban, ezért vásároltak ingatlant, de ez azt jelenti, hogy keveset vannak itt. Ahogy az orosz és ukrán nemzetiségű tulajdonosok is alig láthatóak a faluban - bár a faluképre nem lehet panasz, rendben tartott porták, takaros házak állnak sorban. Ahogy a polgármester fogalmazott: - Szeretjük a külföldieket is, szívesen fogadjuk, de az ingatlanvásárlásukkal nehezebb helyzetbe hozzák a települést.
A klasszikus falusi lét egyébként mindennapos már Kiszsidányban. Még van, aki csirkéket tart, két portán is vannak kecskék, a polgármesteréknél például kecskesajt is készül. De jórészt már csak a zöldség- és a gyümölcstermesztés maradt, az viszont majdnem minden háztartásban jellemző.
- Azt látom, hogy kezd divatba jönni a kenyérsütés, a füstölés. És jó volt látni, hogy miután tavaly megtartottuk az első faludisznóvágást, találkoztam olyan családdal, aki korábban nem tartott disznót, de idén már igen - mondta el Bánó Zoltán. - Túl vagyunk már az idei disznóvágáson, egy átalakított hagyományon - mesélte a polgármester. Felidézte: - Régen a farsang végén, húshagyó kedden volt a „beborotválás", a férfivá avatás akciója. Az előző évben házasodott férfiembert felavatták: mondókák és énekek közepette bekenték, egy nagy faborotvával leborotválták, aztán székestül háromszor feldobták (és elkapták), ez jelentette, hogy bekerülhetett a férfiak társadalmába. Mivel nincs minden évben esküvő, megházasodó férfi, ezért átalakították a hagyományt. Hiszen az a lényeg, hogy összejöjjön a falu: ha nem volt esküvő, akkor egy „sima" disznótorossal búcsúztatják a farsangi időszakot. - Előző héten magunk öltük meg a disznót, a falu asszonyai készítenek finomságokat - vázolta a lényeget a polgármester.
Tavasszal lesz a csepregi bortúra. Idén április 23-ára tervezik. A csepregi szőlőhegyről az erdőn keresztül a kiszsidányi forráshoz jönnek a túrázók, itt zsíros kenyérrel megvendégelik őket. Ha jó az idő, akkor akár 150 résztvevő is lehet - ezt remélik idén is.
A kiszsidányi fő rendezvény pünkösdkor van: az a falunap és a forrásrámolás.
- Több száz éves hagyomány már a legényavatás szertartása. Régen kimerték (most szivattyúzzuk) a forrás öt méter mély kútjából a vizet, hiszen iszapos, homokos az alja. Nagy terméskövekből van kirakva a kút maga. A legénnyé vágyakozó fiúgyerekek lementek, lekapaszkodtak a köveken és néhány vödörnyi homokot felhoztak. Egyfajta bátorságpróba volt ez - mint mesélte, a polgármester is járt már a kútban. A forrásrámoláshoz tartozik még tojásgyűjtés, közös rántottázás - megtartották a hagyományt és idén is megrendezik. - Újabban a falu lakossága igényli, hogy többször összejöjjünk piknikezni - mesélte a közösségi életről a polgármester. Tavaly két alkalommal tartottak közös szalonnasütést, és idén is lesz, amikor az önkormányzat biztosítja a szalonnát, a többi finomságot a helyiek összeadják - mert ilyen az élet 2016-ban Kiszsidányban.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek