Kész a kastélytető, később fecskeház lehet a földszinten

2016. január 4. | Szerző: yde
Témakör: Önkormányzat | Település: Egyházasfalu
Kész a kastélytető, később fecskeház lehet a földszinten

Összetartó a falu lakossága, rengeteg a program. Munkanélküli nincs, a közmunkások a kastélyon dolgoztak az elmúlt hetekben.

„Ha körbezárnák a falut egy fallal, akkor is megélnénk" - értékelt 2015. végén Sándor József polgármester. A munka híve, nem a dicsekvésé, pedig van mire büszkének lenni Egyházasfaluban.


Épül-szépül Egyházasfalu kastélya. December közepén átadják a felújított tetőszerkezetet.
- Teljesen hiányoztak darabok, jól látszik, hogy mekkora munka volt, az alapjaitól hiányoztak födémrészek - mutatta Sándor József polgármester.
9,5 millió forintos beruházás zárul, a bekerülési költség nagyobb részét, 5 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap forrásából finanszírozták. Ez egyelőre az állagmegóvás egy része, ennél komolyabb tervek vannak a kipucolt kertű épülettel.
- Hiányzik egy kultúrház, az nincs Egyházasfaluban. Építenénk, de 2021-ig biztosan nem lesz rá Európai Uniós pályázati forrás. Ekkor gondoltunk arra, hogy a kastély jó közösségi tér lenne - mesélte a polgármester. Kibővítenék hátrafelé az egyik szárnyat. A közösségi tér belakása nem probléma: a Falufejlesztő Egyesület csak az egyik civil szerveződés, aktívak még a helyi tűzoltók és a sportegyesület is. Plusz kiadást, költséget persze nem szeretne magának az önkormányzat, ezért önfenntartóvá tennék a XVIII. században épült Ebergényi-kastélyt. A ma már eklektikus stílusú épület hasznos alapterülete 530 négyzetméter. Ha a kulturális központ elkészül, akkor is marad hely három kisebb lakás kialakításának.
- Fecskeházként működhetne, a fiatalok kedvezményes lakhatáshoz jutnának, ha letelepednek a faluban, tudnának gyűjtögetni a jelképes összegű bérleti díj mellett.
Ehhez persze teljes felújításra van szükség, ahhoz 66 millió forintnyi pályázati pénzt remél az önkormányzat. Az udvarrendezés is elkezdődött: a hivatal-egészségház épülettel közösen két hektáros terület lehet egy szabadtéri létesítmény. Az alapok már látszanak, rendezett, fedett közösségi tér terül el a gazból „előkerült" platán előtt. A fa óriási és körbe „rejtélyese" kitaposott sáv...
- Az ovisok szokták körbeállni, ölelgetik a nyolc méteres átmérőt - mesélte a polgármester.
S ha már ovisok: bővül a falu, a szó szoros értelmében is.
- Kilenc terhes kismamánk van, azért ez egy 861 lelkes faluban nagy szó! - mondta büszkén a polgármester az évértékelés apropóján. Több számot is sorolt: 54 „saját" gyerek jár az iskolába, 25 az oviba. Az óvoda csoportjait kényszerűségből összevonták. Az eredmény pedig nem kesergés a megszorításokon, hanem öröm: egy családias intézmény jött létre.
A december is mozgalmas Egyházasfaluban. 10-én értékelik az évet: közmeghallgatást tart a település vezetése. Közben az év végi ünnepeket megünnepli a közösség: közösen készítették a karácsonyi dekorációt, a koszorúfonás helyszíne már hagyományosan a polgármester pince volt. A Két koszorú is készül ilyenkor: mind a két templom elé került egy-egy. A férfiak Betlehemet állítottak, vásározással kezdődött már advent előtt a karácsonyvárás. A Mikulás hintón érkezik a gyerekekhez, fellép a helyi keresztény kórus, a répcelaki énekkar pedig gótikus zenét hoz Egyházasfaluba.

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában