Ha szeptember, akkor szüreti felvonulás Csepregen

2017. október 17. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Közélet | Település: Csepreg
Ha szeptember, akkor szüreti felvonulás Csepregen

Ilyenkor ősszel, szeptember vége felé és október elején a szőlő- és bortermelő vidékeinken mindenütt megélénkül az élet, hiszen kezdődik az év legfontosabb gazdasági eseménye, a szüret.

Ehhez kapcsolódnak különböző hagyományok, mint a szüreti felvonulás, bál és mulatság.
Városunkban, ahol több százéves múltra tekint vissza a szőlő- és bortermelés, ebben az évben ezt a jeles eseményt szeptember 16-án, szombaton rendezték meg. Szüreti jelképekkel feldíszített traktorokkal, kicsik és nagyok szép jelmezekbe öltözve vonultak körül a főtér környékének utcáin.
A Csepregi Borbarát Hölgyek vezették a sort, városuk színeiben, kék-fehér, ezüst zsinóros ruhájukban. Vendégeik, a kőszegi Borbarát Hölgyek is az ő traktorjaikon foglaltak helyet. Követték őket óvodások, iskolások, helyi civil szervezetek csoportjai. Csepreg Város Fúvószenekara mellett a kőszegi és a szombathelyi fúvósok is szórakoztatták a közönséget, adták az alaphangot a jó hangulathoz. Lovashintók és lovasok is parádéztak a menetben. Szokás szerint a tűzoltók zárták a sort. Vonulás közben meg-megálltak, mivel sok ház előtt kínálták őket borral, musttal, szőlővel, üdítővel, almával. A főtérre, a Promenádra visszaérkezett menetet a körül állók tapssal, integetéssel fogadták a felvonulókat. A polgármester a hegybíró jelentésére megadta az engedélyt a szüret megkezdésére. A következő hetekben kezdődik is a munka a hegyben. De előbb egy kicsit még szórakoztak a jelenlevők, akik a megeredt eső miatt a Művelődési Házba szorultak be, ott nézhették meg a szórakoztató műsorokat.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában