Baráti találkozó magával ragadó koncerttel Niederdollendorfi és magyar zenészek közös próbája.

2018. augusztus 30.
Témakör: Kultúra | Település: Csepreg

Königswinter: Magyarországról nem csak a Balaton, hanem a fúvószene is eszünkbe juthat. Erről győződhetett meg a Niederdollendorfi Fúvósbarátok és Csepreg Város Fúvószenekarának közös próbájának közönsége a CJD aulájában. A hallgatóságot tűzbe hozta a vendégek játékának temperamentuma és magas színvonala. A nézők ráadást követeltek.

Az 1930-ban alapított csepregi fúvószenekar 46 tagból áll, a magyarországi nemzeti porondon B kategóriás arany minősítéssel rendelkezik. Számos külföldi koncertet adtak egész Európában. Most éppen Königswinter került sorra.
Bár a zenészek egész éjjel úton voltak, élénken és frissen mutatkoztak be. Az egyik néző, Hans-Theo Handick megjegyezte: "Ez már nem is próba, ez egy igazi koncert, s mindez ingyen. Nagyszerűen játszanak."
Csepreg kis városkája a büki termálfürdő közelében helyezkedik el Nyugat-Magyarországon. Kapcsolatukat a helyiekkel, a Siebengebirge környékiekkel kürtösüknek, Richard Löfflernek köszönhetik. Wettelschoss egykori lakosa nyugdíjasként 6 évvel ezelőtt kivándorolt Magyarországra, s azóta zenél a csepregi fúvószenekarban. Korábban a „Kuhle-Musikanten" csoportjában játszott, ami a fúvósbarátok tagjaiból állt össze. A hozzájuk tartozó családok, mint a Wachtler, a Schommers, a Leischner és a Frohwein család minden második évben Csepregen nyaralnak. Ilyenkor együtt zenélnek Richard Löfflerrel. A helyi fúvószenekar kisegíti őket dobbal és néhány zenésszel. Az elmúlt évben a csoport a karnagy, Illiás Atttila hegyi pincéjében ünnepelt, és itt fogalmazódott meg a kapcsolatok elmélyítésének óhaja.
Mielőtt a Niederdollendorfiak a közös játékhoz színpadra léptek, először a magyarok mutatták be egyedül tudásuk legjavát. Aztán Dirk Wachtler, a Niederdollendorfi Fúvósbarátok vezetője lepett meg mindenkit, amikor egy cseh dalt eredeti nyelven énekelt.
A nemzeti himnuszokkal kezdte mindkét zenekar a közös programot. A hangulatos, vidám folytatásban rajnai- és bordalokat hallhattunk szintén Dirk Wachtler előadásában. Aztán Christine Frohwein-Zahnreichhel duettben énekelte a „Wunderbar" melódiáját. Jó hangulatban folytatódott a buli, s következett a dzsesszes hangzású „Ice Cream". Pompás volt a „Tiger Rag". A zenészek showelemekkel tarkították ezt a számot, ami pontosan 100 évvel ezelőtt Amerikában a legnagyobb sláger volt. Átdübörögtek az aulán, s mindent „kicsiklandoztak" hangszereikből, amit csak lehetett. Martin Schommers dobos csillogott hosszú szólójával. A „Rosamunde" refrénjét mindkét nyelven énekelték. A „Böhmischer Traum" című szép zeneszám alatt a közönség felállt és ütemesen tapsolt. Ez az egész produkció nem úgy hangzott, mint az első közös próba, hanem mint egy tökéletesen összeszokott együttes koncertje.
Illiás Attila hazájából hozott ajándékkal mondott köszönetet a szervezőknek. Magyar bort kapott Sandra Leischner elnökhelyettes asszony, Dirk Wachtler, Christine Frohwein és a korábbi elnők Hubert Stock, aki a vendégeket kölni városnéző sétára vitte.
Nem maradt ajándék nélkül az utazás vezetője Richard Löffler sem, akit így méltattak: "Köszönjük neked, hogy német barátainkkal összehoztál bennünket. Nagy örömünkre szolgált, hogy egy hétvégén itt lehettünk."
Löffler elmondta: „ A zenélés rendkívüli módon elősegítette beilleszkedésemet. Barátokká váltunk. Meg kell jegyeznem azt is, hogy a zenészek csaknem fele rendelkezik szőlőheggyel"
Úgy tűnt, mint régi kollégák látogatása, amikor a fúvószenekar a Blöser borászat ünnepségén elkezdett játszani. A zenészek túráztak a Drachenfelsen, megtekintették Linzet, sőt muzsikálva végigvonultak Löffler egykori utcáján Wettelschossban.

 

Magyar fúvószenekar látogatása a Niederdollendorfi Fúvósbarátoknál

Július 20-a péntekétől július 23-a hétfőjéig csaknem 40 fős magyar fúvószenekar látogatta meg a Fúvósbarátokat. Csepreg Város Fúvószenekaráról volt szó, vagyis a magyarországi, csepregi zenekarról.
Csepreg városa több mint 3000 lakossal rendelkezik, Bük termálfürdő közelében félúton a Balaton és Bécs között Vas megyében, Nyugat- Magyarországon található.
A csoport úti vezetője Richard Löffler volt, korábban Wettelschoss lakosa, jelenleg Csepregen él.
Már rögtön péntek este hallható volt a csepregi fúvósok játéka. A CJD aulájában Königswinterben jöttek össze a Niederdollendorfi Fúvósbarátokkal nagyszámü lelkes néző előtt egy „nyilvános próbára" Először a magyar zenészek játszottak a csepregi karnagy Illiás Attila vezetésével egy sor szórakoztató darabot repertoárjukból. Aztán beszálltak a niederdollendorfi fúvósok is Dirk Wachtler vezetésével, s így több mint 70 zenész szólaltatta meg mindkét egyesület repertoárjának ismert melódiáit.
A csepregi zenekart 1930-ban alapították, jelenleg 46 aktív tagja van és Magyarországon nagyon sikeres. 2013-ban C kategoriában arany érmet szerzett. Számos külföldi koncerttel a hátuk mögött, mindig magas színvonalú tudásukat bizonyították.
A kapcsolatot a niederdollendorfiakkal kürtösük, Richard Löffler hozta össze. Ő wettelschossból Magyarországra vándorolt ki és a csepregi zenekarban játszik.
Aztán meg kell még említeni a „Kuhle Musikanten" csapatát is, akik a fúvósbarátok tagjaiból álnak Ezek a zenészcsaládok, mint a Wachtler, Schommers, Leischner és Frohwein család, minden második évben Csepregen nyaralnak, s ott természetesen alkalmat kerítenek Richard Löfflerrel a közös zenélésre. A magyar zenebarátok ilyenkor kisegítik őket dobbal, vagy néhány zenésszel. A legutóbbi évben a zenészek együtt ünnepeltek a csepregiek karnagyával a családi szőlőhegyen. Itt született meg a niederdollendorfi és a csepregi fúvósok közötti kapcsolat elmélyítésének óhaja.
A csepregi fúvószenekart Rajna-vidéki tartózkodása alatt sok program várta. Szombat este például a Blőser borgazdaság ünnepségén szórakoztatták a szép számmal megjelent vendégeket. Vasárnap aztán kölni kirándulás következett. Először egy kiadós városnéző séta idegenvezetéssel a Heumarkttól a Dómig, számos magyar nyelvű magyarázattal. A dóm és az óváros megtekintése zárta a programot. A szép időben a zenészek néhány igazi kölni sört is megkóstoltak. Hétfőn szép élményekkel indultak magyarországi fúvósbarátaink haza.

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.