Aranyos Dorottya

2016. augusztus 30. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Sport | Település: Bük
Aranyos Dorottya

Varga Dorottya, a Büki Birkózó Club csepregi versenyzője az első félévben két aranyérmet is szerzett nemzetközi versenyeken. Ebből az alkalomból beszélgettünk az ifjú tehetséggel.

- Mikor kezdtél birkózni és milyen eredményekkel büszkélkedhetsz?
- Lassan 10 éve lesz, hogy 1. osztályos koromban elkezdtem edzésekre járni. Előtte csak a lelátóról néztem a két bátyámat. Első edzőm, Szalontai Imre tehetségesnek látott, s irányításával - sokszor fiúkat is legyőzve - jó helyezéseket értem el különböző versenyeken. Néhány év után Szabó Gábor lett az edzőm. Korosztályomban a lányok között kétszer az országos diákolimpiai bajnokságot is megnyertem. 2012-ben megkaptam a „Jó tanuló, jó sportoló" címet. Ezt követően megsérültem az egyik versenyen, s egy egészségügyi félreértés miatt két évet kihagytam. 2014-ben Gábor visszahívott a klubhoz, s néhány heti felkészülés után 3. helyezést szereztem egy versenyen. Majd az országos bajnokságon a serdülő 52 kilós lányok között 2. lettem. Ezzel bekerültem a magyar ifjúsági vagy más néven kadet válogatottba. Ezt az eredményt tavaly már az ifjúsági kategóriában sikerült elérni. November végén Helsinkiben a nemzetközi versenyen az elődöntőben megsérültem. Így 4. lettem, s három hónap kiesett. Idén május elején Horvátországban junior kategóriában, a 60 kilósok között lettem első. Majd június elején Ausztriában szereztem aranyérmet az 58 kilógrammos lányok közötti nemzetközi mezőnyben. A magyar válogató versenyeken sikerült megtartani a 2. helyezést.
- Mennyi munkával érhetők el ezek a nem mindennapi eredmények?
- Bükön hetente három edzésünk van. Mivel kevés az edzőpartner, ezért egy héten kétszer a Haladás edzésein is részt veszek. A tanév utolsó hetében a Haladás nyári edzőtáborában voltam, július végétől pedig Balatonföldváron edzőtáborozunk.
- Melyik középiskolában tanulsz, s összeegyeztethető az iskolai munka és a sport?
- A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolába járok. A tanulmányi átlagom 4,8 volt a 9. évfolyamon a tanév végén. Ebből is látható, hogy a sport nem megy a tanulás rovására.
- Milyen terveid vannak?
- Sikeresen befejezni az iskolát, s érettségi után közgazdasági egyetemen szeretnék tovább tanulni. A sportban pedig minél jobb eredményeket elérni a versenyeken, s bekerülni a junior válogatottba. Ha majd felvesznek a budapesti egyetemre, az Újpestben (tavaly már hívtak) vagy a Vasasban szeretném folytatni a birkózást.
Kívánom, hogy terveid váljanak valóra, és még sokszor örvendeztesd meg nagyszerű eredményekkel kisebb és nagyobb közösségeinket.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. március 20. szerda • Klaudia
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Ifjúsági sakkversenyt rendeztek Bükön (+fotógaléria)
Horgászverseny Sajtoskálon Szeptember 23-án délután 13 órakor került megrendezésre az idei év második horgászversenye. A versenyt eredetileg 22-én, szombaton tartották volna meg, de a rossz idő végett a szervezők a verseny elnapolása mellett döntöttek.
BUDO tábor CsepregenA szombathelyi BUDO SE aikido szakosztályának csepregi dojoja első alkalommal szervezett nyári harcművészeti gyerektábort. A dojo edzője, Kardos Attila (4 dan aikido, lila öv BJJ) irányításával a tábor résztvevői különböző küzdősportokkal ismerkedhettek meg a hét folyamán.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online