Idén is fejest ugorhatunk a kultúrába Bükön! – Gasztronómia, kultúra és lazulás a fürdővárosban júniustól szeptemberig

2017. június 14.
Témakör: Programajánló | Település: Bük
Idén is fejest ugorhatunk a kultúrába Bükön! – Gasztronómia, kultúra és lazulás a fürdővárosban júniustól szeptemberig

A tradíció kötelez: júliusban folytatódnak Bük hagyományőrzés, zene és gasztronómia köré szerveződő programjai! A fürdőváros kedvelt fesztiválján – a Gyógy Bor Napok és Büki Gasztrofesztiválon - főzni fog több ismert zenész, műsorvezető és színész, valamint neves séf és gasztróbarát.

Emellett a nyár folyamán olyan könnyűzenei nagyágyukat köszönthet a város színpadain a közönség, mint a Quimby, a Vad Fruttik, a Bëlga, a Wellhello, Fenyő Miklós, a Kiscsillag, az Intim Torna Illegál, az Anna and the Barbies és a legendás Tátrai Band.
Bük kiemelt nyári programjai a július 7-i Etno-Folk Forgataggal kezdődnek, ami immár hatodik alkalommal tárja fel az etno zene kiapadhatatlan kincsesládáját a fürdőre látogató közönség előtt. Idén nemcsak a parkolóban felállított színpadon, hanem a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrumban is koncertekkel készülnek a szervezők, megalapozva a hangulatot az esti Kaláka családi koncertnek, a Babra zenekar és a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia előadásának is. A hangulatról olyan fellépők gondoskodnak még, mint a Bükfürdőt megéneklő CimbaliBand, továbbá a Kerekes Band, a Karaván Família és a Fonó zenekar.
Hagyományosan másnap, azaz július 8-án sorakoznak fel a búzatáblák előtt az aratóbandák a város legnagyobb múltú rendezvényén, az Aratóünnepen, amit hintós felvonulással, kézikaszás aratóbemutatóval, folklórműsorral és aratóbállal tesznek színessé a szervezők. Az aratóbandák a város művelődési központjától vonulnak - szokás szerint - a fürdő parkolója melletti búzamezőre, ahol a kézikaszás férfiak és a marokszedő asszonyok mutatják meg, hogy a múlt század közepéig hogyan történt az aratás, a kéveszedés. Idén a Rábaközből is érkeznek csapatok, így a megszokotthoz képest magasabb lesz az aratóbandák száma, és színesebb a viseletek, aratási népszokások kavalkádja! Az est sztárvendége az Apostol együttes lesz, a koncert után pedig hangulatos Aratóbál zárja a napot.
A programok mindkét napon ingyenesek, kivétel a Gyógy- és Élménycentrumban tartandó koncertek, melyek fürdőbelépő megvásárlásával tekinthetők meg!
5 nap, 6 színpad, több, mint 40 koncert, családi és gyermekprogramok - idén 12. alkalommal lesz a megye fesztiválszékhelye Bükfürdő, középpontban ötnapos gasztronómiai és kulturális attrakciójával, a XII. Gyógy-Bor Napok és Büki Gasztrofesztivállal, amin történelmi korok étkei, számos pincészet borkínálata és hat színpadon zenei- és gyermekprogramok várják a zene és a gasztronómia szerelmeseit július 19. és 23. között.
A Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár Szent György napjától Szent Mihály napjáig tartó kulturális rendezvénysorozatának, a Kultúr Wellnessnek legnagyobb szabású és egyben legnagyobb érdeklődésre számot tartó ingyenes eseménye a fesztivál. A program Bükfürdőn, a Gyógy-és Élménycentrum melletti parkolóban felállított színpadokon - Bük színpad, Bor színpad, Gyermek színpad, Gasztro színpad, Jazz-Blues Udvar - zajlik, 5 napon keresztül izgalmas és változatos időtöltést biztosítva a vendégek számára. A helyszíneket egy kézműves-kereskedő utca köti össze, ahol többek között a hagyományos magyar kézműves kultúrát és népi mesterségeket bemutató árusok, valamint a neves bortermelők standjai helyezkednek el. A hatodik színpadot a fürdőben alakították ki - Fürdő színpad -, ahol a délutáni programok fürdőbelépővel látogathatók.
A nagyszínpadokon fellép többek között a Wellhello, Fenyő Miklós, a Kiscsillag, az Intim Torna Illegál, az Anna and the Barbies, az Ocho Macho, a Tátrai Band és a Bohemian Betyars. A meghittebb, intimebb kikapcsolódást nyújtó Jazz-Blues Udvar vendége lesz Török Ádám és a Mini, a Solid Jazz Band, Pély Barna, Ferenczi György és a RackaJam. A legkisebbeket többek közt a Kakaó zenekar, Rosta Géza, a Hangerdő Társulat és a Langaléta Garabonciások szórakoztatják.
A gasztro program hármas hívószava továbbra is: hagyományos, helyi, egészséges ételek. Az alapot ehhez az is szolgáltatta, hogy 2015-ben sikerrel indította el a büki turisztikai menedzsment szervezet a helyi termelői piacot. A Gasztro színpadon a fesztivál minden napján ismert és neves meghívottak mutatják be főzőtudományukat. Itt lesz Gerdesits „Faszi" Ferenc + a Kutyák (A Kutya Vacsorája), a HAHA Produkció (Hajdú Steve+Harsányi Levente), Bíró Lajos séf, Nádasdi Janó + Gálos Ádám (ITI), valamint Nika Róbert és Tóth Tamás gasztrobarátok.

A Történelmi Udvar résztvevői is csatlakoznak a gasztronómiai programokhoz. A Korok, történetek, ételek hívószavak köré épített tematikus helyszínen a Nádasdy Ferenc Bandérium és a Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrzői mutatja be az általuk megjelenített korszak életmódját, szokásait, és főzik meg egy-egy jellegzetes ételét.

Augusztus hónapban a Büki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében hamisítatlan horvát hangulattal és nappal kezdődik a hónap kulturális kínálata. Júliushoz hasonlóan ebben a hónapban is közlekedik a város utcáin a Mesevonat a Szamóca Színházzal, az előadásokra a Koczán-háznál kerül sor. A hónap kiemelkedő eseménye a várossá nyilvánítás 10 éves évfordulójára szervezett Bük Város ünnepnapjai nevet viselő háromnapos ünnepi rendezvénysorozat, amelynek első napján (augusztus 18.) az 50-es évek táncdalfesztiválját idézik meg olyan fellépők, mint Koós János, Zalatnay Sarolta, Molnár György és Soltész Rezső. A nosztalgikus hangulatot másnap a nyár egyik legjobban várt koncertje váltja: az ATRIUM hangulatos szabadtéri színpadára érkezik a Quimby! Augusztus 20-át ünnepi testületi üléssel, szabadtéri kiállításmegnyitóval, ünnepi gálaműsorral - benne A helyiség kalapácsának bemutatójával - és tűzijátékkal ünnepli a város.

A városköszöntő programok ingyenesek, kivételt képez az augusztus 19-i Quimby koncert, amelyre a júliusi fesztiválon kedvezményes jegyek válthatók elővételben.

Ha szeptember, akkor Magyar Dal Napja! Bük idén is programhelyszíne az országos rendezvénynek, méghozzá nem is akármilyen zenei kínálattal: a Vad Fruttik, a Bëlga, az Európa Kiadó, a Nagy-Szín-Pad győztes Lóci Játszik és a Galeri ötösfogatot akármilyen elsővonalas fesztivál megirigyelné napi line up-ként. A zenebarátoknak annyit kell csak tenni mindezért, hogy belépjenek a hangulatos ATRIUM kapuján, és élvezzék a monstre koncertfolyamot - ingyen!

Októberben az Országos Könyvtári Napok egyhetes programsorozata, a Szent Mihály Napi Civil Forgatag és az október 23-i Ismerős Arcok koncert várja az érdeklődőket, míg a népszerű Olvasószemüvegben Devecsery Lászlóval, Karafiáth Orsolyával, Koncz Zsuzsával, Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával barangolhatunk irodalmi hegycsúcsokon.

Kultúr Kúrára fel!

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek