Városi küldöttség járt Horvátországban

2018. július 23. | Szerző: Koszorú Mihály
Témakör: Önkormányzat | Település: Csepreg
Városi küldöttség járt Horvátországban

Május 19-20-án, Vlasich Krisztián polgármester és Kissné Krály Mária elnök vezetésével Pakrácon és Daruváron jártak a csepregiek.

A kialakuló együttműködés alapjait az a Jankovics család adja, akik nagybirtokos nemesek voltak nem csak Csepregen, ahol 1869-ben Jankovich Gyula gróf a Boldogasszonyról nevezett templomot is építette, hanem Daruváron is.
A Pakráci Magyar Közösség meghívásából elsőként a helyi magyar napokat látogatták meg, ahol Jankovics Róbert országgyűlési képviselő és Josip Fa a helyi magyarok vezetője szívélyes fogadtatásban részesítette a városi küldöttségnek. A negyven fős helyi közösség szívét, lelkét beleadta a rendezvénybe, igazán kitette magáért: lángost sütött, pálinkát kínált, s a kórus magyar népdalokkal szórakoztatta az egybegyűlteket. A jóízű és bőséges megvendégelést követően a római-katolikus templomot és az ortodox katedrálist tekintették meg, de jutott idő Horvátország legátfogóbb hadtörténeti múzeumára is, a kiállítás a közelmúlt kegyetlensége mellett a régmúlt és a jelenkor hadieszközeit és a katonai, rendvédelmi ruházatait is felvonultatja.
A város a délszláv háborúban súlyos károkat szenvedett, a lakóépületek falain a mai napig látszanak a harcok nyomai. A várostörténeti kiállítás után egy erdei vadászházba foglalták el szállásukat a csepregiek, mely 655 méterrel helyezkedett el a tengerszint felett, és csodálatos panorámával mutatta be a szlavóniai tájat.
Másnap, a Jankovics család egykori városában Daruváron Sabo Snježana, a városi tanács elnökasszonya és Marcel Medak polgármester helyettes fogadta a küldöttséget.
A hivatali baráti beszélgetést és egyeztetést követően városnézésre invitálták a küldöttséget, mely során megtekintették a Jankovics kiállítást a nagybirtokosokról elnevezett kastélyban, de a helyi gyógyfürdő meglátogatása sem maradt el.
A napot egy közös ebéddel zárták mely során a város vezetői megállapodtak abban, hogy közös együttműködéseket alakítanak ki, s ennek elmélyítésére közös turisztikai pályázatok benyújtását is előkészítik a következő időszakban. Vlasich Krisztián polgármester meghívta a Sabo Snježanát és Josip Fa vezette magyar közösséget a július 14-én, szombaton megrendezésre kerülő II. Csepregi Palacsinta Fesztiválra, melyet a vendéglátók örömmel elfogadtak.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. augusztus 19. vasárnap • Huba
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Napelemmel termelik az energiát a tornatermen Újabb sikeres pályázat eredménye valósulhat meg Csepregen, az általános iskola tornatermének energetikai felújítását végezi el az önkormányzat egy újabb nyertes pályázatnak köszönhetően.
Folyamatosan újulnak meg az önkormányzati lakásokA 2014-ben meghirdetett önkormányzati bérlakás-felújítási program újabb fejlesztése valósult meg Csepreg városában. A Széchenyi tér 25. szám alatti volt paplak épülete kapott új nyílászárókat, de a tavasz során egy teljesen új tetőszerkezetet is kialakítottak.
Kisvárosok találkozója CsepregenCsepreg városa adott otthont a Vas megyei kisvárosok soron következő találkozójának, melyre május 29.-én, került sor. Bük, Csepreg, Jánosháza, Őriszentpéter, Répcelak és Vasvár települések polgármesterei és jegyzői, aljegyzői vettek részt a baráti találkozón, amit a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal dísztermében tartottak.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online