Falugondnoki szolgálat Szakonyban

2017. október 9. | Szerző: Boros Rudolfné
Témakör: Önkormányzat | Település: Szakony
Falugondnoki szolgálat Szakonyban

Szakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a falugondnoki szolgálatban végzett munkákról 2017. szeptember 26-án falufórumot tartott.

A jelen lévőket Farkas Gyula polgármester köszöntötte. Ezt követően Büki István a település falugondnoka tartott beszámolót munkájáról. Bevezetőjében elmondta, erre az eseményre azért került sor, mert falugondnoki képzésen vesz részt Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémián, a Kálvárián. A képzés 156 óra elméleti és 104 óra gyakorlati részből áll. Elméleti képzés keretében tanultak jogot, igazgatást, pszichológiát, elsősegélyt, gépjármű üzemeltetést. Megismerték a szociális törvényt is, ami a falugondnoki feladatokhoz tartozik. A gyakorlati képzés keretében voltak szociális intézményekben, ismerkedtek az ottani életkörülményekkel, valamint aktív részesei lehettek a mindennapi feladatok ellátásának. A képzéshez tartozó csoportos foglalkozások keretében sokat beszélgettek a saját településükön végzett munkákról.
Ezt követően pár mondatban a falugondnoki szolgálat kialakulásáról beszélt a hallgatóságnak. A szolgálat egyszemélyes intézmény, melynek atyja Kemény Bertalan volt. Felismerte annak jelentőségét, hogy nem magára hagyni, hanem támogatni kell a kis falvakat, ahol megszűntek az iskolák, óvodák, elment az értelmiség és persze a fiatalok is. Ezek megakadályozására Kemény Bertalan létrehozta a falufejlesztési társaságot 1989-ben, melynek elnöke is lett.
A falugondnoki szolgálat, 1990-től működik. Hungarikumnak számít, mivel Magyarországon és Románia magyar lakta településein működik. Az 1993/3-as szociális törvény szabályozza. Szolgálat csak 600 fő alatti településen jöhet létre. Megyénkben 1998-ban Bodonyhelyen volt az első falugondnok. Szakonyban 2009-től van a szolgáltatás. Kövér Imre volt az első falugondnok. Nyugdíjazása után 2016-tól vette át tőle a szolgálatot.
A falugondnoki szolgálat finanszírozását az állam állja, a helyi önkormányzat kiegészíti a költséget. Az állam évi 2,5 millió forinttal támogatja a szolgálatot. Ez az összeg a gondnok bére, (ami minimálbér), gépkocsi üzemanyag és szervizköltségét állja.
Büki István elmondta, személyes feladata a fiatalok, 18 éven aluliak, idősek 65 év felettiek és a rászorulók segítése. Kapott szolgálati kerékpárt, azzal járja a falut, látogatja a helybelieket, rászorulókat. Jó a kapcsolata a falu lakosságával, nincs, olyan porta a faluba ahol nem látják szívesen. Nagyon jó a kapcsolatom a település vezetőivel. Feladata még a közfoglalkoztatottakkal felügyelete, irányítása. Velük nehezebb dolga van, de úgy érzi szépül a falu és talán kicsit rendezettebb is.
Feladata még az önkormányzati intézmények karbantartása, a hivatali munkába is besegít szükség esetén. Tartja a kapcsolatot a jegyzőség össze intézményével.
A falugondnoki busszal szállítja a betegeket, rászorulókat, melyet kiemelt feladatnak tekint. Mint elmondta a busz a falué, tehát mindenkié. Minden rászoruló igénybe veheti. A falugondnoki szolgálatnak az is a feladata, hogy a ház körüli munkákba is besegítsen, ha igénylik. A tűzoltóknál és a polgárőröknél is van kisebb, nagyobb feladata. Előkészíti, segíti az önkormányzat és a civil szervezetek rendezvényeit.
Befejezésül kérte a résztvevőket, hogy észrevételükkel, építő kritikájukkal segítsék munkáját.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2018. március 22. csütörtök • Beáta
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Öt intézményt korszerűsítenek CsepregenMagyar Kormány támogatásának köszönhetően öt intézményt újítanak meg az elkövetkező két évben Csepregen, ugyanis 392 millió forint támogatást nyert a város energetikai felújításokra – közölte a jó hírt Vlasich Krisztián, polgármester és Ágh Péter, országgyűlési képviselő.
Hosszú évek után megújult a Zrínyi utcaA Répce Citera Barátok Körének vidám műsora alapozta meg a jó hangulatot február 10-én szombaton. Meleg teával kedveskedve ünnepelte a város a felújított Zrínyi utca átadóját. A lakók igazán kitettek magukért, hiszen tortával és házi készítésű finomságokkal készültek az átadási ünnepségre.
Kisgyermekesek faluja lesz Gór Gór község Vas megyében található apró, mintegy 300 lelkes, hangulatos, nyugodt kis falu. Időközi választáson új polgármestert kapott a község. Németh Lászlóval beszélgettem.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online