„VANNAK NAPOK, MELYEK NEM SZÁLLNAK EL…”

2014. április 30. | Szerző: Bse
Témakör: Oktatás | Település: Bük
„VANNAK NAPOK, MELYEK NEM SZÁLLNAK EL…”

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc dicső, felejthetetlen napjaira rendhagyó történelem órán,

interaktív formában emlékeztek meg a büki általános és szakiskola diákjai. Megható volt, ahogyan a kis elsősöktől a 11. évfolyamos szakiskolásokig minden diák együtt járta végig a forradalom helyszíneiként kialakított „állomásokat" a városban.
Hárominé Orbán Erika igazgató-helyettes nyitó gondolatai a 166 évvel ezelőttre tekintettek vissza. Majd buzdító szavai fellelkesítették az egybegyűlt- nemzeti színű csákóban pompázó, zászlót, kokárdát lengető, esernyőt tartó - diáksereget, hogy járják végig együtt a megelevenített forradalom útját, és kapcsolódjanak be a helyszínek eseményeibe, aktív részesei legyenek az emlékezés órájának.
Elsőként az iskola étterme mellett berendezett Pilvax kávéházban történtekre emlékeztek a 5. évfolyamosok, majd onnan az Egyetemre - a szakiskola patinás épületéhez - áramlott a tömeg, miközben a csepregi ifjúsági fúvószenekarral együtt zengett a gyerekek ajkán a Gábor áron rézágyúja kezdetű jó ismert dal. A hatodikosok által megelevenített egyetemi ifjúságot és az oktatókat is sikerült rávenni a továbbhaladásra. Egyenesen a Landerer Nyomdába mentek, ahol a hetedikesek adták át hitelesen és lelkesen a tömegnek a nyomdában történteket, kiáltották ki a szabad sajtót. Az Eötvös utcán zene és nótaszóra vonuló diáksereg, melyet Petőfi Sándor és felesége Szendrey Júlia vezetett - üde színfoltja volt az ünnepi díszbe, napfénybe öltözött kisvárosnak. A Múzeumnál - amely az Átriumban kapott helyet - a nyolcadikosok várták az ünneplőket, akik a 12 pontba szedett követeléseiket osztották meg társaikkal, és Petőfi Nemzeti dalának ismétlődő refrenjét talán akkor sem harsogta lelkesebben a nép, mint ott az iskola közössége. A szakiskolások megelevenítették a rab Táncsics börtönét és kiszabadításának boldog óráját. A Művelődési Központ színháztermében a Bánk Bán előadása folyt, melyet a lelkes ifjak buzdító beszéde és a Szózat közös eléneklése szakított félbe.
Az emlékezetes nap eseményei az iskola közösségének példamutató összefogásával váltak hitelessé, melyhez hozzájárultak még az iskola egykori diákjának, Regényi Andreának a keze munkáját dicsérő díszletek, és a csepregi ifjúsági fúvószenekar tagjainak buzdító zenélése.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek