Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában

2017. december 19.
Témakör: Oktatás | Település: Bük
Mozdulj Velünk! – Egészségnevelési hét az óvodában

Az idei évben is megrendezésre került az Egészséghét Cser Veronika, Csenár Ágoston Zsófia, Nagyné Gadavics Szabina szervezésében.

Az idei egészségnevelési hét középpontjában a mozgás állt, amely Pedagógiai és Egészségnevelési Programunk kiemelt területe is.
Egészségfejlesztési Programunk fő feladatának a gyermek testi és lelki, szellemi szükségleteinek kielégítését jelöli meg. Ezeknek a szükségleteknek a kielégítése biztosíthatja a gyermek egészséges fejlődését, a lehetőséget arra, hogy a gyermek a mindennapi élet alternatívái közül a legegészségesebbet válassza, az egészséget választó képességét kifejlessze. Bölcsődei, óvodai nevelésünk segíti az egészséges életvitel iránti igény kifejlődését, az egészséges életmód választását, az egészséget károsító magatartások visszaszorítását. A mozgásnak óriási szerepe van a kisgyermekek fejlődésében, nagy hangsúlyt fektetünk egész évben erre a területre. Ugyanakkor a közös mozgásnak, ötletes feladatoknak, vidám játékoknak szerepe van a közösséggé formálásban, az összetartozás érzésének kialakulásában. A hét minden napján 10-15 perces reggeli tornával kezdtünk az óvodapedagógusok vezetésével. Hétfőn fél 10-től a közösségi teremben „Neked mit jelent az egészség?" rajzkiállítás megnyitója dr. Izer Ildikó gyermekorvossal. 10 órától zenés torna Gombás Mónika testnevelés szakos tanárral, fitnesz edzővel 2,5-4 éveseknek és az 5-6 éveseknek külön-külön az életkori sajátosságokat figyelembe véve. Jó kedvvel, vidáman vettek részt a gyerekek. Nagyon figyeltek, remekül, szinte észrevétlenül tudta irányítani őket, le sem vették a szemüket róla. Kedden délelőtt gyönyörűen megterített asztalok vártak a gyermekekre, felnőttekre. Beszélgetés keretében András Mónika dietetikus beszélt az egészséges táplálkozásról, amelyhez egy színvonalas, szemet vonzó, az étvágyat felkeltő bemutató kapcsolódott. A különböző ételféleségeket megkóstolhattuk. Jó étvággyal falatozgattunk! A szülőknek is volt lehetőségük a kóstolásra, ill. a dietetikustól tanácsot is kérhettek. Délután a Szülői Munkaközösség meglepetéssel várta a gyermekeket és a szülőtársakat: dr. Izer Ildikó gyermekorvossal az elsősegélynyújtás alapjaival ismerkedhettek az ovisok és a szüleik, majd néptáncbemutató és össztánc követte. A szülők általuk sütött különböző ízesítésű muffinnal és finom teával kínálták a gyermekeket és felnőtteket. Sok-sok hasznos információval és élménnyel gazdagodhattunk!
Szerdán elmaradt a futónap az időjárás miatt, elhalasztjuk Gyermekhétre. Csütörtökön „Méhecske és a méz" címmel méhészeti bemutató, mézkóstolás Kiss Csaba és Dolgos Anikó méhészekkel. A gyermekek kíváncsian kóstolták meg a mézet. Ezen a napon és pénteken dr. Börzsei Gergely doktor úr fogadott bennünket csoportonként beosztva. A mentőállomáson is körülnézhettünk, és mentőautót is láthattunk. a mentőtisztek szívesen meséltek munkájukról.
A november 20-án reggeltől fogva Bödő Rita és Tamási Tímea védőnők szülőknek, gyermekeknek lehetőséget biztosítottak vérnyomás-, vércukormérésre, látás-, színvizsgálatra.
Kedden pedig Sipősz Rita óvodapedagógus irányításával a Kukori csoport középső-nagycsoportosai a „Mozdulj! - Gyógyulj!" láb-, és tartásjavító Jó gyakorlatokat mutattak be mindnyájunknak.
Az Egészségnevelési hét támogatói: a Forever Líving Produkts Magyarország Kft. és a Csodaország Egyesület. Az Egyesületünk részt vett a Forever Líving Produkts Magyarország Kft. által meghirdetett pályázatán, mely az Egészségvédelem támogató programok megvalósítását segíti, és 130 ezer forint összegben támogatta rendezvényünket. A pályázat megírásában, beadásában Gángóné Pogátsa Zsanett volt segítségére az Egyesület elnökének. Köszönjük a Kft. igazgatójának, dr. Mihelisz Sándor úrnak, valamint a Csodaország Egyesület elnökének, Szélesy Józsefnének a támogatást, és mindazoknak a munkáját, akik a programok szervezésében, lebonyolításában aktívan közreműködtek, hozzájárulva ezzel a bölcsődés és óvodás korú gyermekeink egészséges életviteléhez, egy mozgással, örömmel teli aktív életmód megszerettetéséhez.

Pócza M. Gabriella
intézményvezető

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek