„Vándor Székely” - Néprajzi kiállítás Szakonyban

2019. október 25. | Szerző: Boros Rudolfné
Témakör: Kultúra | Település: Szakony
 „Vándor Székely” - Néprajzi kiállítás Szakonyban

Bálinth Zoltán erdélyi néprajzi gyűjteményéből válogatást nyújtó „Vándor Székely” című kiállítás megnyitójára szeptember 8-án került sor.

Raskóné Déri Erzsébet mentor és Finta József atya nyitotta meg a kiállítást. Népdalok előadásával közreműködött: Hujber Ferenc, Pintér Anikó és Pintér Judit. Raskóné Déri Erzsébet megnyitó gondolataiban elmondta, Bálinth Zoltán 15 éves korától gyűjti a már nem használt, különböző helyeken megbúvó, porosodó tárgyakat. Meglátta bennük az értéket, a megőrzés és továbbélés, örökítés zálogát. 1998 júniusától a mindössze húszéves gyűjtőnek, állandó kiállítása nyílott Árkoson. Mára közel 7000 tárgyat őriz a gyűjtemény, mely az egykor élt emberek, mesterek keze nyomát, míves munkájuk szépségét, a hétköznapok puritánságát, a megszentelt ünnep tisztaságát tükrözik a látogatók felé. Kiemelte Zoltán kivételes személyiségét, aki akaratával, hitével, szolgálatával, emberi kapcsolataival megtartó erőt jelent számunkra. A látogatók olyan kincseket fedezhetnek fel, mint az ácsolt láda a 17. századból, kelengyés ládák 1729-ből, saroktéka 1823-ból. A Raskó házaspár a gyűjtemény életében a HÍD szerepét tölti be. Fontosnak tartják, hogy minél több helyre eljusson Magyarországon a kiállítás, melyben Szakony a 42. állomás.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2020. január 23. csütörtök • Zelma
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Fölszállott a pávaAz idei Fölszállott a páva gyerekévadában a gyerekek ezúttal is négy kategóriában – énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek – mérhetik össze a tudásukat.
Irodalom, játék, élménybeszámoló a könyvtárbanNagygeresd Község Önkormányzata évek óta részt vesz a Vas Megyei Könyvtárellátási Rendszer által koordinált programban. Az idei évben is különböző rendezvényeken éltünk a lehetőséggel, így a nyusziváró, a gyereknap és majd a Mikulás-ünnepség műsora is a rendszer támogatásával kerültek, illetve kerül megszervezésre.
TárlatTöbb évtizedes hagyomány már, hogy a csepregi búcsú előtti héten kiállítás megnyitására kerül sor a Petőfi Sándor Művelődési-Sportház és Könyvtárban. Az utóbbi években általában a helyi Mozaik Képzőművész Kör alkotásaiban gyönyörködhettünk.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online