Múlt és jelen találkozása Szakonyban

2017. július 10. | Szerző: Boros Rudolfné
Témakör: Kultúra | Település: Szakony
Múlt és jelen találkozása Szakonyban

A Szakonyi Kistérségi Könyvtár szervezésében 2017. június 11-én Lovagok a modern korban címmel beszámolót hallgathattak meg az érdeklődők.

Az izgalmas és cseppet sem hagyományos előadáson Kovács Dániel fegyver és páncélkészítő beszélt azokról az élményekről, hatásokról, melyek segítették őt abban, hogy ilyen fiatalon érdeklődése a XIV-XV. század lovagkor öltözetei, harci eszközei, és azok elkészítési munkálatai felé terelték. A kép és videó anyagok még szemléletesebbé tették a hallgatóság számára azokat a munkafolyamatokat, melyekkel készül egy-egy páncél, sisak, fegyver.
A beszámoló másik fő vonala arról a nemzetközi viadalról szólt, mely a Battle of the Nations nevet viseli. A 2015-ös csehországi világversenyen a magyar csapat tagja volt Dani is, aki a mezőny legfiatalabb versenyzőjeként vett részt ezen a kemény versenyen. A páncélos küzdelemben lehet ütni fegyverrel pl. kard, falchion, buzogány, fejsze, alabárd, hosszú falchion. Lehet ütni a pajzzsal is, könyökkel, illetve rúgni, gáncsolni, fejelni. Történelmi okokból a vértek a 13-16. századból „valóak". Egy felszerelés átlagos súlya 30-35 kilogramm között van. A küzdelemben részt vevők maguk készítik el páncélzatukat, fegyverzetüket, mely szintén nagyon komoly kutató- és kovácsmunkát igényel.
Dani elhivatottsága, kitartása, lelkesedése példaértékű lehet minden fiatal számára.
A beszámolót követően a jelen levők kipróbálhatták a bemutatott tárgyakat, illetve a könyvtárban a témához kapcsolódó könyvekben kutakodhattak az érdeklődők.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2019. január 18. péntek • Piroska
hirdetés
Olvasnivaló a témában
A december mindig sok programot tartogat a falu lakói számára. Kezdődik december 2-án vasárnap 14 órakor, amikor is adventi ünnepségünk keretében, a kibővített ravatalozó átadására is sor kerül, valamint fellobban a koszorún az első gyertyaláng.
November 10-én megtelt a csepregi művelődési központ díszterme. A fúvószenekar hagyományos őszi fellépésén került sor a minősítésre, melyen Koncertfúvós C kategóriában ismerték el a csepregi zenekart.
Mindig örömteli esemény egy új könyv megjelenése és bemutatása. November 21-én is az volt Górban, ahol a közösségi ház zsúfolásig megtelt a helyi érdeklődőkkel, közeli és kicsit távolabb lakó ismerősökkel, barátokkal.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online