Edy

„Mancs a szívhez”

2017. május 10. | Szerző: Zsoldosné H. Kati
Témakör: Kultúra | Település: Sopronhorpács
„Mancs a szívhez”

Ennek a gondolatnak a jegyében telt március utolsó napjának délelőttje Sopronhorpácson, a Dr.Sedlmayr Kurt Művelődési Házban.

A „Mancs a szívhez" közösség egy,a Facebook-on meghirdetett pályázata nyerteseiként lehetőségünk nyílt megismerni Borát, a terápiás kutyát. A foglalkozást Pósa Lívia (aki „másik felét" tekintve adótanácsadó és könyvelő) vezette, aki elmondta, hogy Bora hétéves keverék szuka, akit az utcán találták körülbelül két hónapos korában. Kezdetben csak élvezték a társaságát, nem is gondoltak arra, hogy terápiás kutya lesz belőle. Három évvel ezelőtt vágtak bele a kiképzésbe, Bora terápiás kutya, Lívia pedig állat-asszisztált terápiás kutya vezetői végzettséget és vizsgát szerezett, és azóta is járják az országot. Az eltelt időszakban számos helyen megfordultak, nemcsak óvodákba, iskolákba, idősotthonokba, hanem értelmükben akadályozott és mozgássérült gyermekekhez is ellátogattak. Nálunk két foglalkozást tartottak, az elsőn az ovisok, a másodikon az iskola 1-2.osztálya vett részt. A megtartott két óra nem sikerült ugyanolyanra, mivel maximálisan alkalmazkodott a résztvevő gyerekek életkorához. Mindkét foglalkozást a kutyák testjeleinek megismerésével kezdték, majd fényképek segítségével megbeszélték, hogy a testjelek alapján miről ismerhető fel egy félénk vagy egy agresszív kutya, és mi a teendő ha ilyennel találkoznak a gyerekek,ill.hogy miként kerüljenek el egy esetleges kutyatámadást. A következő részben Borával bemutatták trükkjeiket, ami ügyességi feladatokat tartalmazott. A trükkök után a bátorság próba következett. A földre egy takaróra feküdtek a vállalkozó gyerekek, jutalomfalatot raktak a testükre, ahonnan Bora a legnagyobb lelkesedéssel megette a főtt/szárított zuzadarabokat. Ebben a feladatban kerültek a gyerekek a legközelebb a kutyához. Vállalták, hogy Bora akár a homlokukról, vagy a nyakukról eszi meg a falatot, így teljes közelségből érzik a kutya lélegzetét, a nyelvét, akár a fogai érintését is. A bátorságpróba után a jelentkező gyerekek egy-egy trükköt mutathattak be Borával. A foglalkozás zárásaként közös fotók készültek. A kutya-gyerek kommunikációs tréning egyrészt játékos, másrészt nem mindennapi élményekkel teli tanulás volt minden résztvevő számára.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2017. május 27. szombat • Hella
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Bécsben jártak a csepregi kórusokA Csepregi Vegyeskar Egyesület, a Vocal Spirit és a Csepregi Csicsergők 2017. március 25-én Bécsbe látogatott.
„A művelődési központ mindenkié” – Újabb öt évet kezdett Tóth Tamás Nehéz lenne felsorolni, mi mindennek ad helyet és teret idén a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár. A megszokott minőségi rendezvényekre garanciát jelent, hogy újabb öt évre megbízatást kapott a központ vezetésére Tóth Tamás.
Az önzetlen segítség szép példáját tapasztalhatta a csepregi Petőfi Sándor Művelődési- Sportház és Könyvtár Színháztermében összegyűlt közönség.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online