Irodalom, játék, élménybeszámoló a könyvtárban

2019. december 18. | Szerző: Németh Lajosné
Témakör: Kultúra | Település: Nagygeresd
Irodalom, játék, élménybeszámoló a könyvtárban

Nagygeresd Község Önkormányzata évek óta részt vesz a Vas Megyei Könyvtárellátási Rendszer által koordinált programban. Az idei évben is különböző rendezvényeken éltünk a lehetőséggel, így a nyusziváró, a gyereknap és majd a Mikulás-ünnepség műsora is a rendszer támogatásával kerültek, illetve kerül megszervezésre.

A műsoros összejöveteleken kívül főleg író-olvasó találkozót, olvasást népszerűsítő foglalkozásokat és különböző előadásokat támogat a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár. Az idei évben Szent András havába, azaz novemberbe sűrűsödtek a könyvtári programok Nagygeresden. Elsőként Csider Sándor íróval, költőcel, nyugalmazott egyetemi tanárral találkozhattak az érdeklődők. Karácsony éjjelén című verseskötetéből olvasott fel a szerző a hallgatóságnak, és elmesélte azokat a gyermekkori élményeit, amelyekből ihletet merített a versírás során. A költeményeken keresztül kirajzolódik a hófödte téli táj szépsége, az adventi várakozás öröme, és a karácsony érkezésének meghitt hangulata. A találkozó megalapozta a közelgő ünnepekre való ráhangolódást. A következő programot helyszűke miatt a faluházban tartottuk, amelyre főleg gyerekek érkeztek szüleikkel vagy nagyszülőjükkel. A 3D világával, ezen belül optikai illúziókkal, hologramokkal, 3D-s labirintussal ismerkedhettek a résztvevők. A bemutatót és a foglalkozást Zsigri Mária gyermekkönyvtáros tartotta. Különböző eszközök segítségével rajzokat, képeslapokat alkothattak a jelenlévők a 3D-s technika jegyében. Sok érdekességet hallottunk és láttunk, felnőttek és gyerekek egyaránt. A harmadik programon fényképes és videós élménybeszámolót hallhattunk Nagy Tamás előadásában. Kubai kerékpáros kalandjairól mesélt, ami felért egy időutazással. A fotók és az elmesélt történetek hűen tükrözték a latinos életérzést, ami legfőképp a nyugodtságban és a zenében nyilvánul meg. Hallhattunk a rumgyártásról, a szivarkészítésről és a kalandosra sikeredett, krokodilfarmon eltöltött időről. Külön fejezetet szentelt az autóknak, amelyek közül nem egy már a 80. évét is elérte, és még mindig forgalomban van. Az előadás folyamán láthattuk, hogy az országnak több évtizedes lemaradása van mind az építészet, mind a gasztronómia, mind az infrastruktúra terén. Kubában megállt az idő, de ez adja a báját, ezért keresi fel rengeteg turista, többek között hazánkból is. Röpke két óra alatt egy átfogó, a valóságot bemutató, élményekben gazdag beszámolót kaptunk a Karib-tenger egyik gyöngyszeméről.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2020. január 23. csütörtök • Zelma
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Fölszállott a pávaAz idei Fölszállott a páva gyerekévadában a gyerekek ezúttal is négy kategóriában – énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek – mérhetik össze a tudásukat.
 „Vándor Székely” - Néprajzi kiállítás SzakonybanBálinth Zoltán erdélyi néprajzi gyűjteményéből válogatást nyújtó „Vándor Székely” című kiállítás megnyitójára szeptember 8-án került sor.
TárlatTöbb évtizedes hagyomány már, hogy a csepregi búcsú előtti héten kiállítás megnyitására kerül sor a Petőfi Sándor Művelődési-Sportház és Könyvtárban. Az utóbbi években általában a helyi Mozaik Képzőművész Kör alkotásaiban gyönyörködhettünk.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online