Edy

Építészet, grafika és költészet

2017. március 30. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Kultúra | Település: Csepreg

A három művészeti ág érdekes keverékével találkoztunk az idei Sándor-nap előestjén a csepregi Petőfi Sándor Művelődési-Sportház és Könyvtárban. Ziembicki Erzsébet intézményvezető nyitotta meg az estet, melynek keretében először Bolla Csaba költő bemutatására került sor.

A poéta egyik versét Ziembicki Dóra színművész adta elő nagy átéléssel. Bauer Péter építész-költő a szerző több verséből is idézett. Majd összegezve elmondta, hogy Bolla Csaba verseire a tisztaság, a filozófiai látásmód jellemző, s e művek „olyan erős képi világgal rendelkeznek, mintha festmények volnának."
Festmények nem, de grafikák, útirajzok, épületek tervezésénél keletkezett rajzok, látványképek szép számmal láthatók Sólyom Miklós MMA és Európa díjjal elismert építész kiállításán. „Miklós korai műveit látva egy tehetséges grafikus jövője sejlik fel" vázolta Bauer Péter, de „szülei kérésére becsületes szakmát tanult, ezért nem tudhatjuk, mennyit vesztett vele a képzőművészet, viszont tudjuk, mennyit nyert vele az építészet." Ezt bizonyítják tervei, látványképei, melyek egy része nem valósult meg. A szabadkézi rajzolás végig kíséri Miklós életét, munkáira az „éles szemű lényeglátás, gazdag fantázia, a szakma szeretete, irónia és önirónia" jellemző.
Sólyom Miklós elmondta, hogy a kiállítás tisztelgés barátja, Molnár Sándor előtt, s egyben megemlékezés az általa tervezett iskola építésének 10. évfordulójáról. Részletezte, hogy milyen embernek ismerte Sándort, milyen jól együttműködtek Csepreg érdekében. Majd röviden bemutatta szakmai pályafutását, kiemelve az 1975-76-ban Irakban töltött időszakot, s a hazafelé Szírián, Törökországon, Bulgárián, Jugoszlávián, Olaszországon, Svájcon, Németországon és Ausztrián keresztül tett „világlátását". Itthoni munkájából a Csepreghez kapcsolódó tevékenységét részletezte. (Sólyom Miklós tervezte a posta és a fölötte levő 12 lakásos épületet, illetve az óvodát is, s egy időben - nem hivatalosan - Csepreg főépítészeként is tevékenykedett.) „A három épület őrzi együttműködésünk emlékét. Megrendítő egy olyan ember emlékéről beszélni, akivel harminc éven keresztül egymásra utalva dolgoztunk nemes célokért."
A kiállítás április 14-ig tekinthető meg a könyvtárban, Bolla Csaba költeményei pedig az Interneten is elérhetők a http://bollacsabaversei.webnose.hu lapon.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2017. április 26. szerda • Ervin
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Olvasószemüveg Varázskendővel – Devecsery Lászlóval Bükön„Napvilágnál fényesebb arccal kell megállnom előttetek. Megsózott – kenyér – vacsorának megosztanám ujjak között csorduló TISZTA VÍZÉRT!” – ezekkel a gyönyörű gondolatokkal köszöntötte olvasóit Devecsery László költő tanár, rendező a büki városi könyvtár emlékkönyvében.
Petőfi szavalóversenyA Sándor-napot megelőzően a csepregi Petőfi Sándor Művelődési-Sportház és Könyvtár idén is versmondásra hívta az iskola tanulóit. A gyermekek idén is több kategóriában mérték össze tudásukat.
„A tiszta forrás felé”A 137 éve született Bartók Béla üzenetei a Kodály emlékévben is időszerűek. Már csak azért is, mert a XX. század két világszerte elismert magyar géniusza jó barátok és a népzenei gyűjtésben, feldolgozásban és továbbörökítésben harcostársak voltak.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online