Egér a színpadon

2018. április 12. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Kultúra | Település: Csepreg

Az április 15-i Dalos délutánon ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a csepregi Farkas Sándor Egylet.

A negyedszázad során sok tucat településen szerepelt az egyesület, összességében több száz előadással. A néphagyományok bemutatása, a közönség szórakoztatása mellett mi is gazdagodtuk élményekkel, s adódtak érdekes helyzetek is. Ebből egyet megosztok a kedves olvasókkal.
Azt hallottam, ha valamilyen váratlan esemény történik a színpadon, akkor sem szabad abbahagyni az előadást, a színész nem eshet ki a szerepéből. A profikkal szemben elvárás, hogy megőrizzék lélekjelenlétüket. S az amatőrök?
Az egyik őszi hétvégén egyesületünk egy kis település nyugdíjas találkozóján mutatta be a régóta műsoron tartott, A három leán' székely népmeséből készített Tikszemű című vígjátékot. A falusi környezetben játszódó darab egyik jelenetében, amikor az anya és lányai voltak a pódiumon, a közelükben, a fal mellett elszaladt egy egér. A lányokot éppen okító szülő, mikor meglátta a hívatlan vendéget, ügyesen a mondatai közé illesztette, hogy: „Ott fut egy egér. Meg ne ijedjetek tőle!" Ezzel persze fel is hívta rá a figyelmüket. S mondta tovább a szerepét. Társai sem ijedtek meg az egérkétől, de még az a pár néző sem, akiknek a közelében tovább szaladt. A többiek pedig azt hitték, hogy e mondatok is a szerephez tartoztak.
A téli idő közeledtekor máshol is előfordulhat, hogy a kis rágcsálok, békák stb. behúzódnak az épületekbe, s nem lehet tudni, mikor és hol bukkannak fel. Mint az eset mutatja, előadás közben is történhetnek váratlan dolgok, csak meg kell őrizni lélekjelenlétünket.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. október 17. szerda • Hedvig
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Königswinter: Magyarországról nem csak a Balaton, hanem a fúvószene is eszünkbe juthat. Erről győződhetett meg a Niederdollendorfi Fúvósbarátok és Csepreg Város Fúvószenekarának közös próbájának közönsége a CJD aulájában.
Mese Mátyáskirályról Berzsenyi Dániel Könyvtárnak köszönhetően Sajtoskálra vándorolt a Tihanyi Vándorszínpad.
TündérmeseNagy örömmel vettem, hogy megjelent egy tündérekről, virágokról, zenéről szóló mesekönyvem június elején.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online