Dédapáink nagy háborúja

2019. február 7. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Kultúra | Település: Bük
Dédapáink nagy háborúja

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg az I. világháború végének 100. évfordulóján a fenti könyv, melyet december elején Bükön mutattak be. A rendezvény a világháborús emlékmű koszorúzásával indult, emlékezve az I. világháborúban elesett, eltűnt 106 büki katonára.

A Büki Művelődési Központban tartott könyvbemutatón Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke megköszönte a könyv szerkesztőjének, Jagadics Péternek és a kiadó vezetőjének, Farkas Csabának az I. világháború 100. évfordulójára rendezett programokat és kiadványokat. Ez a könyv is e sorozatba tartozik, ezért is támogatták a megjelenését. Jövőre lesz még egy kiadvány, mely a vasi településeken levő világháborús emlékműveket, emléktáblákat fogja bemutatni.
Jagadics Péter nyugalmazott alezredes, a Vas Megyei Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke a mű létrejöttét ismertette. Elmondta, hogy a Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott az év elején pályázatot hirdetett „Emlékek az I. világháborúról a családi legendáriumokban" címmel. Az volt a cél, hogy a még meglévő I. világháborús naplók, fotók, történetek ne vesszenek el. A diákok hét pályamunkát készítettek. A büki születésű Takács Lajos tanár úr unokaöccse, Takács Ferenc önkéntes tizedes háborús naplóját bocsátotta a rendelkezésükre. Ez remekül kiegészíti a diákok munkáit. Értesülve e sorok írójának kutatásairól, tőle is kértek egy dolgozatot az akkori büki eseményekről. Az észak-vasiak és az akkori Sopron megyei települések férfiainak jelentős része a Magyar Királyi 18. Soproni Honvéd Gyalogezredben teljesített szolgálatot. Az ezred történetét Hegedüs Elemér nyugállományú alezredes dolgozta fel, mely szintén bekerült a munkába.
Hegedüs Elemér összefoglalta az ezreddel kapcsolatos fontosabb adatokat. A vasiak a kőszegi zászlóaljhoz vonultak be. A négyezer fős ezred súlyos harcokat vívott a háború során. Állományát rendszeresen feltöltötték, s a háború végéig több mint tizenhatezer személyt veszített el.
Sági Ferenc a büki hősök és a háború végén pusztító spanyolnátha helyi áldozatainak számát ismertette. Beszélt a településen működő kisegítő kórházról és a hátországban egyre nehezebbé váló életkörülményekről.
Csóka József helytörténeti kutató az első világháborús büki katonák összegyűjtött fotóit mutatta be, s ismertette a képeken látható személyeket, történéseket.
Dr. Németh Sándor polgármester arról beszélt, hogy a település méltóképpen emlékezik világháborús hőseire. Emlékművüket a századik évforduló alatt felújíttatták. Ugyancsak megújult a városi temetőben nyugvó két I. világháborús katona sírja.
Bük Város Önkormányzata is támogatást nyújtott a Dédapáink nagy háborúja c. könyv megjelentetéséhez.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek