A Répce vidéki költők antológiája

2017. február 14. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Kultúra | Település: Csepreg

A Csepregi Farkas Sándor Egylet 1996-ban megjelentette A Répce mente meséi és mondái (szerk. Hetyésy Katalin és Sudár Lászlóné), 2003-ban pedig Sudár Lászlóné Molnár Zsuzsanna: Balladák, románcok, balladás dalok a Répce mellékéről című könyveket. E munkát folytatva a Csepregi Olvasókör, jelenleg a FSE csoportja, elkezdte és végzi a kistáj költőinek és műveik felkutatását: az 1600-as évektől napjainkig.

Kutatásaink során először az egykori híres csepregi evangélikus kollégium verselő tanáraira és egy deákjára figyeltünk fel. Majd megismerkedtünk a nagy múltú Soproni Evangélikus Líceum egyik diákkörével, a Magyar Társasággal. Ebben az önképzőkörben az 1800-as években több nemesi községünk diákjai is költeményeikkel jelentkeztek. Több katolikus plébánostól és kántortanítótól a 18. század második felétől találtunk verseket. Majd a 20. század elejétől már egyszerű parasztemberek, később szakmunkások és más nem értelmiségi foglalkozású személyek is írtak szép költeményeket. A jelenlegi helyzet alapján az antológiában 13 település több mint negyven alkotójának művei fognak szerepelni.
Több verselőről tudunk, de egyelőre a büki Jánosa Ádámtól és Kempf N. Jánostól, a nemesládonyi Horváth Sándortól és Nagy Lajostól egyetlen költeményt sem ismerünk. Előfordulhat, hogy környékünkön valaki(k)nél van a nevezettektől kéziratban, másolatban vers. Kérem őket, hogy szíveskedjenek eljuttatni címemre (9735 Csepreg, Nádasdy F. u. 16.) vagy e-mail-címemre: sagi.ferenc@t-online.hu. Másolás után a kéziratot visszaadom tulajdonosának.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria University Press Alapítvány vezetője, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész professzor vállalta a mű szerkesztését és kiadását. A kötetet lehetőség szerint a 2017. évi Magyar Költészet Napjára szeretnénk megjelentetni. A kiadó sajnos forráshiányos. Több mint ötszázezer Ft. feltétlenül kellene a kiadáshoz.
Tisztelettel kérjük a települések önkormányzatait, vállalkozásait és magánszemélyeit, hogy lehetőségükhöz képest szíveskedjenek támogatni a mű kiadását. Felajánlásukat a Savaria University Press Alapítvány (9700 Szombathely, Károli Gáspár tér 4.) 10104789-13104759-00000008 sz. számlájára szíveskedjék utalni. Támogatóinkat felsoroljuk a könyvben, tiszteletpéldányt kapnak a műből, és majd a bemutató(k)ra is szeretettel várjuk.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. február 20. szerda • Álmos
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Fontosak az értékeink – Sudár Lászlóné Molnár Zsuzsanna könyvét karolta fel a csepregi önkormányzatSajtónyilvános könyvbemutatót tartottak a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal dísztermében december 12-én szerda délután. Hosszan tartó kutatómunka eredményét foglalja össze a most megjelent mű.
Dédapáink nagy háborújaA Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg az I. világháború végének 100. évfordulóján a fenti könyv, melyet december elején Bükön mutattak be. A rendezvény a világháborús emlékmű koszorúzásával indult, emlékezve az I.
A december mindig sok programot tartogat a falu lakói számára. Kezdődik december 2-án vasárnap 14 órakor, amikor is adventi ünnepségünk keretében, a kibővített ravatalozó átadására is sor kerül, valamint fellobban a koszorún az első gyertyaláng.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online