Tapasztalatszerző, ismeretbővítő kirándulás a móri borvidéken

2018. július 16. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Közélet | Település: Csepreg
Tapasztalatszerző, ismeretbővítő kirándulás a móri borvidéken

A csepregi „Nyitott pincés boros gazdák” és a Csepregi Borhölgyek 2018. június 2-án a móri borvidékre kirándultak, ugyanis miden évben egy szőlőtermelő helyet választanak, ahol ismereteiket tovább tudják bővíteni, tapasztalatokat tudnak szerezni. Céljuk, hogy megismerkedjenek hazánk borvidékeivel. Több borvidéken jártak már, de az idei évben a móri borvidékre esett a választásuk.

A móri borvidék Magyarország 22 borvidéke közül a legkisebb, de a híresebb borvidékek közé tartozik. Két hegység, a Vértes és a Bakony között húzódik a Móri árok. Itt terül el a mindössze hat települést magába foglaló móri borvidék. A borvidék klímája hűvösebbnek mondható az átlagnál, enyhe a tél, sok légmozgás jellemzi. A nyári napsugarak a szőlők nagy részét éri, a legtöbb csapadék is ebben az évszakban esik. Közepesen hűvös viszonylag csapadékos idő jellemző.
Mórnak, a Vértes és a Bakony völgyében fekvő település életében mindig meghatározó volt a szőlő- és a bortermelés. A borvidék borai jellemzően a fehérborok. Meghatározó bora az Ezerjó, amely ma már a hungarikumok közé tartozik. A XIX. századi filoxéra-vészt követő újratelepítések során lett a fő szőlőfajta ezen a borvidéken. A móri bor, így az Ezerjó is kemény, későn érő szőlőfajta. Kedvező időjárás esetén a szőlőfürtök aranysárgára érnek és csodálatos zamattal rendelkeznek. A móri bor férfias jellegét a magas savtartalmának köszönheti.
Három pincészetet látogattak meg, először a Varga és fia Pincészetet, majd a Geszler Pincét, harmadiknak pedig a Bozóky Pincészetet. Mindhárom családi vállalkozás és mindegyikben szépen kialakított, hűvös, boltíves, téglaboltozatos pincéket láthattak.
Mind a három gazdánál finom, fehér móri borokat kóstolhattak meg, pl. Leányka, Olaszrizling, Zöld veltelini, Tramini, Ezerfürtű stb. Az Ezerjó bor mindegyik pincészetben megtalálható volt, s különböző legendákat is hallhattak erről a borról.
Találkozhattak a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének néhány tagjával is. Tapasztalatokat cserélhettek, de sor került baráti beszélgetésre is. Délután a barokk Lamberg- kastélyt és a Sváb tájházat nézték meg. A késő barokk Lamberg-kastélyt Fellner Jakab tervei alapján építette gróf Lamberg Ferenc Antal. Bensőséges tereket, érdekes építészeti megoldásokat láthattak. A sváb tájház az ide telepített német lakosság életébe engedett bepillantást nyerni. Kézi hajtású mosógépet és ősrégi hűtőszekrényt is mutatott az idegenvezető.
A Móri borvidék csodálatos látványa lenyűgözte a csapatot és „Ezerjó" élményekkel térhettek haza.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2019. május 23. csütörtök • Dezső
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Jótékonysági délutánCivil kezdeményezésre és szervezésben indult el az az akció, melynek keretében a szívtranszplantáción átesett Farkas Zoltán részére indult gyűjtés.
Húsvéti rendezvény Nagygeresden.A tavaszi szünet beköszöntével, vidám, nyusziváró délutánra invitálta önkormányzatunk a gyerekeket és szüleiket. A Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer jóvoltából, ismét lehetőségünk nyílt egy olvasást népszerűsítő program megszervezésére, amely egyben egy játékos foglalkozás a gyerekeknek.
Gyémántlakodalom Tömördön60 évvel ezelőtt két tömördi fiatal is úgy gondolta ŐK EGYMÁSNAK TEREMTETTEK! Németh József és Magyar Ilona 1959. március 30-án kötöttek házasságot Tömördön, s az idei évben gyámántlakodalmukat ülhették fiaikkal és azok családjával településünkön.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online