Tanulmány út a Vas-hegyre

2019. július 9. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Közélet | Település: Csepreg

2019. május 18-án a Csepregi Hegyközség „Nyitott pincés” boros gazdái és a Csepregi Borbarát Hölgyek a Vas-hegyre kirándultak.

A Vas-hegy Magyarország és Ausztria területén, Vas megye nyugati szélén elhelyezkedő alacsony magasságú hegység. A hegyet a Pinka folyó szurdoka vágja ketté. Legmagasabb pontja 415m. A terület klímája szubalpin-szubatlanti hatás alatt áll. Napjainkban a szőlőtermesztésről és a boráról lett ismeretes. A magyarországi rész a Soproni borvidékhez tartozik. A Vas-hegy talaja ásványi anyagokban gazdag, vastartalma magas és beleoldódik a szőlőfürtökbe is. Az ásványosság mindegyik borra jellemző. Négy település igazgatási területén helyezkedik el a Vas-hegy: Vaskeresztes, Felsőcsatár, Pinkaóvár, Csejke. Kiruccanásunk során két pincészetet látogattunk meg. Először a Vaskeresztesen található Mittl családi pincészetbe látogattunk. A borkóstoló ház csodálatos természeti környezetben helyezkedik el. Itt Mittlné Ódor Anita fogadott bennünket, aki elmondta több, mint 10 hektáron gazdálkodnak. Elsősorban vörös borokat készítenek, de számos más bort is kóstolhattunk. Különlegességként kipróbálhattuk a kékfrankosból készült gyöngyöző rozét is. A borkóstoló után megtekinthettük a szőlőfeldolgozó épületet is, ahol korszerű eszközöket láttunk. A másik pincészet ahová mentünk, Felsőcsatáron a Szent Márton pincészet volt, amely szintén családi pincészet. Ügyvezetője Dr. Árva Pál, akitől megtudtuk, hogy mintegy 50 hektárnyi szőlőterületen gazdálkodnak és elsősorban a vörösbor szőlőfajtákat termesztik. Lehetőségünk volt többféle bort kóstolni: Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Dornfelder. Mivel gyümölcs ültetvényekkel is foglalkoznak, 100%-os gyümölcsleveket is készítenek. Itt hallottunk a Dornfelder szőlőfajtáról, amely a legsikeresebb német nemesítésű fajta, mélysötét, telt bor készül belőle és kiváló házasítási alap. Mindkét helyen finom borokat kóstolhattunk, láttuk a kitartást, munkát. Tapasztalatokkal gazdagodva tértünk haza.
„Gondolj arra egy pillanatra, mennyi verejtékes munka van egy pohárnyi magyar borban „

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2019. július 23. kedd • Lenke
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Hősök napi megemlékezésA magyar hősök emlékünnepének története IV. Károlynak, az utolsó magyar királynak a kezdeményezéséig nyúlik vissza.
Elkezdődött a 14. Gyógybor napok Bükön (fotógaléria)
Családi Nap Völcsejen2019. június 22-én került megrendezésre Völcsejen a hagyományos Családi Nap. Színes program várta az odalátogatókat: kézműves foglalkoztató, ugráló vár, homokkép készítés, helyi termelő termékeinek kóstolása, lovaglási lehetőség és tombolasorsolás.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online