Pünkösdi királynéjárás Nagygeresden

2018. június 18. | Szerző: Németh Lajosné
Témakör: Közélet | Település: Nagygeresd
Pünkösdi királynéjárás Nagygeresden

A magyar kultúrában több népszokás is kötődik a pünkösdhöz: tavaszköszöntés, pünkösdi királyválasztás, amely címet ügyességi játékokkal lehet kivívni, és a pünkösdi királynéjárás.

Rengeteg olyan tradíciót őrzünk, amit érdemes feleleveníteni és gyermekeinknek, unokáinknak, illetve az ő leszármazottaiknak is továbbadni. Több mint tíz évvel ezelőtt hívtuk újra életre, a településünkön már az 1950-es években is ismert népszokást. Felkerestük azokat az asszonyokat, akik annak idején ismerték a táncot és a hozzátartozó ének szövegét. A királynéjárásnak több változata is ismert, de mi szerettük volna, ha valóban a Nagygeresden elhangzott szöveg kerül továbbadásra. Sikerrel jártunk, már csak a szereplőket kellett felkérni a feladatra. Az akkori általános iskolás lányok szívesen magukra öltötték a kékfestőmintás anyagból készült szoknyát, hogy a falut végigjárva, köszöntsék a háziakat az ünnep alkalmából. Megálltak az udvarokon, kifeszítettek egy kendőt a kiskirályné fölé, körbejárták miközben énekeltek, a végén pedig felemelték. A lakosok szeretettel fogadták őket, főleg az idősebb korosztály, akikben szép emlékeket ébresztett a népszokás újraindítása. Teltek múltak az évek, a lányok felnőttek, néhány tag cserélődött, de továbbra is szorgalmasan ápolták a hagyományt. Hálásak vagyunk nekik, hogy biztosították a folytonosságot. Közben felcseperedett egy másik generáció, így az idei évtől már ők vették át a stafétabotot elődjeiktől. Hamar megtanulták az éneket és a koreográfiát, így sikerrel mutatkoztak be a falu lakóinak. A meleg idő ellenére, házról-házra járva, kitartóan táncolt és dalolt a kisiskolásokból és ovisokból álló lelkes csapat. Remélhetőleg a következő időkre is kitart a lelkesedés, így jó pár évig még biztosítva lesz a pünkösdi királynéjárás Nagygeresden.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2019. április 18. csütörtök • Andrea, Ilma
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Ez történt TompaládonybanA tavalyi évhez hasonlóan a márciusi hosszú hétvégén került megrendezésre a várva-várt tavaszköszöntő rendezvény, ahol egyben megemlékeztünk az 1948-as forradalomról, nemzetünk újkori virágzásának legszebb időszakáról is.
Mécsesek a csepregi temetőben, ott is megemlékeztek az iskola névadójárólCsepregen a 2007-ben megnyílt új iskolát a helység jeles szülöttéről, dr. Csepregi Horváth Jánosról (1853–1945) nevezték el, akinek jelentős szerepe volt 1900 körül a hazai kisiparosok fogyasztási és értékesítési szövetkezetekbe tömörítésében; munkásságáért nemességet is nyert.
Farsang TömördönAz elmúlt évektől egy kicsit eltérő volt az idei farsang időszaka községünkben. Mindenki számára ismerős, hogy január 6-án kezdődik a mulatozás időszaka, nálunk a buszmegálló „álarcai” már jelezték, hogy idén hosszú lesz ez a vidámsággal bővelkedő idő.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online