Ólmodi vigasságok

2019. április 8.
Témakör: Közélet | Település: Ólmod
Ólmodi vigasságok

Az idei évben is megrendezésre került a már jól megszokott disznóölés, melyet február 29-én tartottak meg. A vállalkozó kedvű férfiak és nők közös erővel dolgozták fel a 180 kg-os disznót.

Délután természetesen megvendégelték a falu apraját-nagyját a jobbnál-jobb sültekkel és disznótoros káposztával. Az ólmodi hölgyek sem tétlenkedtek, süteményt hoztak és meglepetés műrost adtak elő, a "Buszvárónál " címmel, majd tánccal fejezték be produkciójukat. A napközben elkészült finomságokból másnap jutott azoknak is akik nem tudtak eljönni a disznó vágásra, mert a képviselők minden házba elvittek egy-egy kóstolót.
Emellett nemrég a „Dede-Babe" szokásos farsangfarkát is megtartották, amikor is harmonika szó kíséretében végig vonult a menet a falun. A kultúrházban zene mellet fogyasztották el az útközben kapott borokat-söröket. Régebben csak tojást gyűjtöttek, de manapság már az említett nedűknek nagyobb sikerük van. Dede-Babe a lúd tojást tojik, farsang farka vége fele jár, a böjt közeledik, aki velünk mulat nem kell azt félteni hurrá-hurrá énekelte a csapat egész Ólmodon kicsit elázott "hamis" harmonika kísérettel. Az útközben gyűjtött borravalót pedig a "Koprive" koncerten költötték el ezzel is szolgálva a horvát identitást a még meglévő Horvátság akaratának megfelelően.

Hergovich Vince

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában
2019. április 18. csütörtök • Andrea, Ilma
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Ez történt TompaládonybanA tavalyi évhez hasonlóan a márciusi hosszú hétvégén került megrendezésre a várva-várt tavaszköszöntő rendezvény, ahol egyben megemlékeztünk az 1948-as forradalomról, nemzetünk újkori virágzásának legszebb időszakáról is.
Mécsesek a csepregi temetőben, ott is megemlékeztek az iskola névadójárólCsepregen a 2007-ben megnyílt új iskolát a helység jeles szülöttéről, dr. Csepregi Horváth Jánosról (1853–1945) nevezték el, akinek jelentős szerepe volt 1900 körül a hazai kisiparosok fogyasztási és értékesítési szövetkezetekbe tömörítésében; munkásságáért nemességet is nyert.
Farsang TömördönAz elmúlt évektől egy kicsit eltérő volt az idei farsang időszaka községünkben. Mindenki számára ismerős, hogy január 6-án kezdődik a mulatozás időszaka, nálunk a buszmegálló „álarcai” már jelezték, hogy idén hosszú lesz ez a vidámsággal bővelkedő idő.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online